Britta Backlund. Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio
1 av 3
Britta Backlund Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio
Britta Backlund Rödland. Foto. Eva Didriksson/Sveriges Radio
2 av 3
Britta Backlund Rödland tilldelas NS pris. Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio
Britta Backlund Rödland och Bjerne Von Schulman. Foto. Eva Didriksson/Sveriges Radio
3 av 3
Britta Backlund Rödland och Bjerne Von Schulman Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio

Körledaren Britta Backlund Rödland tilldelas priset Lyran

"Priset ska uppmärksammar mindre uppenbara insatser"
0:43 min

Det är sångsällskapet NS som för andra året i rad delar ut sitt pris Lyran och i år går priset till Britta Backlund Rödland, körledare och sångpedagog.

Se filmen när Britta tar emot sitt pris.

I direktsändning under Maris Café delade sångsällskapet NS och dess ordförande Bjerne Von Schulman ut priset till en märkbart rörd Britta Backlund Rödland. Britta är körledare för gosskören, musiklärare och även sångpedagog.

– En person som jobbat många år med musik och byggt upp en verksamhet som länge varit på undantag. En vital och allt mer känd företeelse som glädjer både deltagare och åhörare. Dessutom får utövaren, parallellt, att se på framtiden ljusare än på länge, säger NS ordförande om pristagaren.

Med skönsång från gosskören och NS-sångsällskap överraskades Britta Backland Rödland.

– Jag är jätteförvånad, säger en överraskad Britta.

Motiveringen: En sångpedagog med genuint intresse för stämsång, både i mindre och större grupper. Hon har snart i 25 år hörts och verkat på ön. Brittas sångengagemang har sedan 2007 tagit sig uttryck i Gotlands gosskör att entusiasmera och skola unga människor för körsång känns allt mer angeläget. Gynnar en god utveckling av sångröster i allmänhet och i ger därigenom en föryngring i körlivet i synnerhet. Hon breddar vår rekryteringsbas med unga killar och hon har gjort stora insatser för öns körliv.

Mer om Kultur Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".