Gotlands tingsrätt
Gotlands tingsrätt. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Fängelsestraff för människorov

"Vi beskriver det som tortyr"
1:03 min

De kidnappade och brände honom med en glödande sked. Idag dömdes tre män till långa fängelsestraff för tortyrliknande misshandel.

Tre män dömdes idag av Gotland tingsrätt till fängelsestraff för en serie ovanligt grova brott. Däribland en tortyrliknande misshandel som inkluderade brännmärkning på armarna som gett bestående skador. Mannen hölls fången i drygt två dygn och tvingades under tiden att föra över pengar till gärningsmännens konto.

Det var i juli i somras som trion, hemmahörande i Visby, genomförde människorovet - som Gotlands tingsrätt bedömer det som.

Männen, två av dem 26 år gamla och den tredje 19, fälls för bland annat människorov, grov misshandel, grov utpressning, olaga hot och övergrepp i rättssak och döms till fängelsestraff. Sex år för 26-åringarna, respektive två år och två månader för 19-åringen.

De tre ska också solidariskt betala skadestånd på 135 000 till den utsatte mannen. I domen ingår också att de fälls för flera andra brott vid andra tillfällen och gentemot andra brottsoffer.

Alla tre sitter häktade och ska kvarbli i häkte tills dagens dom vinner laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".