Österbymyr.
Myrar och dammar bromsar vattenflödet från diken och åar, och kan skapa nytt grundvatten i marken. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Våtmarker kan skapa mer grundvatten på Gotland

SGU: Se det som ett första förslag
1:23 min

Det går att få fram mer dricksvatten på Gotland genom till exempel nya våtmarker. Det konstaterar Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

SGU har undersökt hur det ska bli mer grundvatten i öns vattentäkter. Peter Dahlqvist vid SGU förklarar hur det skulle kunna gå till.

- Man tar ytvatten från vattendrag eller diken och maganiserar under högflödestider, och sen infiltrerar det, säger Peter Dahlqvist. 

För ett år sedan tog sig SGU an frågan. En rapport ska presenteras för Region Gotland i slutet av januari 2017. Den visar att det vid drygt en handfull av regionens 20 vattentäkter är bra förutsättningar för att få till mer vatten.

De har bara sett över de geologiska och hydrogeologiska förutsättningarna, inte om marken vid vattentäkterna är tillgänglig för att skapa dammar och infiltration för att inte torka ut marken.

- Man kommer behöva göra vidare undersökningar för att se om det verkligen går, och hur mycket vatten men skulle kunna få extra i sina vattentäkter, säger Peter Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".