Björn Jansson. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Björn Jansson. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Björn Jansson: Regeringens åsikt avgörande

"De gör den säkerhetspolitiska bedömningen"
0:49 min

Utrikesminister Margot Wallström har kallat upp regionstyrelsens ordförande till UD, inför Gotlands beslut om Slite hamn ska hyras ut till Nord Stream.

P4 Gotlands rapportering om Nord Stream

Det finns en politisk majoritet på Gotland för att hyra ut Slite hamn till Nord Stream 2-projektet. Det första beslutet tas i tekniska nämnden den 15 december. Därefter fattar regionstyrelsen sitt beslut i januari och regionfullmäktige den 27 februari.

UD "informerar"

Inför beslutet 15 december har Margot Wallström (S) bjudit in regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) på Luciadagen, skriver hon till TT:  

"Jag har bjudit in regionstyrelsens ordförande på Gotland och kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn till ett informationsmöte på UD den 13 december. Regeringen kommer då att berätta om hur processen ser ut nationellt med ansökningen om tillstånd och hur frågan hanteras på EU-nivå. Vi kommer också att informera om säkerhetspolitiska frågor."

Björn Jansson, låt säga att de ber dig eller vädjar till Region Gotland, att säga nej. Hur hanterar du en sådan begäran?

– Jag tycker att i så fall får regeringen besluta. Det är de som gör den säkerhetspolitiska bedömningen. Någonstans måste regeringen fatta ett beslut. Man kan inte begära att vi ska fatta beslutet. Det känns konstigt, tycker jag, säger Björn Jansson till P4 Gotland.

ÖB kritisk

Vilken säkerhetspolitisk bedömning regeringen gör av att hyra ut Slite hamn till det ryska bolaget, vill ingen säga i dag. ÖB Micael Bydén har tidigare uttalat sig kritiskt mot att så skulle ske.

Flera av de borgerliga partierna i riksdagen är motståndare till att hamnen hyrs ut.

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

Det handlar om Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".