Läkarvillan i Slite inringad.
Läkarvillan i Slite inringad. Foto: Dag Svensson/Sveriges Radio

Hovrätten friade den grovt bedrägeri-misstänkte spekulanten till "Bubblan"

Fastighetsaffären som pausades i regionstyrelsen; om försäljning av läkarvillan i Slite, ser ut att kunna återupptas. Spekulanten friad i hovrätten.

Hovrätten för västra Sverige friade den man som varit misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri i fastighetsaffärer i Härjedalen.

Däremot dömdes ett par andra i det målet och SE-banken tilldömdes ett skadestånd på drygt 2,2 miljoner för ekonomisk skada.

Den ene av de totalt tio åtalade i det målet har en långt gången affär på gång med Region Gotland om att få köpa den gamla läkarvillan i Slite för 600 000.

Men Regionstyrelsen beslutade att avvakta med beslutet om försäljningen, bland annat för att skaffa mer information om köparen; när det blev känt att han figurerat i ett bedrägerimål.

Men han friades alltså i hovrätten.

Hovrätten ansåg dock att det fanns stark anledning att tvivla på mannens förklaringar till betalningar han gjort, gällande fastighetsköp i Härjedalen. Hovrätten ansåg att det är klarlagt att det rörde sig om en efterhandskonstruktion från mannens sida. Men åtalet mot honom ogillades eftersom åklagarna inte kunnat visa att mannen hade kunskap om detaljerna i fastighetsaffären och hur den kunde skada banken.

I korthet handlar det, enligt åklagarna, om arrangerade fastighetsförsäljningar med övervärderade fastigheter där banken vilseletts att låna ut pengar på felaktiga grunder till köparna; en av dem den nu aktuelle köparen till läkarvillan i Slite.

Åklagarna har gjort gällande att samtliga fastighetsaffärer ingick i en brottsplan som syftade till att tillföra kapital till verksamheter som inte var kreditvärdiga för nya lån. Det var tio åtalade i härvan och den enda som åklagaren tyckte hade för avsikt att fullgöra sin förpliktelse mot banken var den nu aktuelle husköparen på Gotland. Men enligt åklagarna har samtliga åtalade varit medvetna om den övergripande brottsplanen. Därför ville åklagarna att alla skulle dömas som gärningsmän eller medhjälpare.

Eftersom mannen friades och redan har betalat handpenning för den gamla läkarvillan i Slite talar det nu för att den tänkta fastighetsförsäljningen kommer att genomföras.

Till P4 Gotland har mannen sagt att han vill köpa fastigheten i Slite i investeringssyfte. Han har inga planer på verksamhet där i nuläget,

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".