En grupp ingenjörsoldater patrullerar på södra Gotland.
En grupp ingenjörsoldater patrullerar på södra Gotland. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

Försvaret ändrar på Gotlands terräng

Just nu ägnar sig Försvaret åt att göra förändringar i terrängen, dels för att skapa fördelar för sig själva, dels för att skapa nackdelar för en motståndare.

– Att kunna infrastrukturen och miljön på ön skapar förutsättningar för att skapa en hög tillgänglighet och tröskeleffekt för våra förband vilket behövs för att kunna möta en förändrad omvärldsutveckling, säger bataljonchef Carl-Axel Blomdahl, på Försvarsmaktens hemsida.

Inledningsvis kommer förbandet Ing 2 att genomföra en beredskapskontroll som syftar till att mäta förmågan för denna typ av uppgift. Enligt bataljonchefen är kontrollen ett bra stöd och ger en bra uppfattning om vad förbandet behöver förstärka.

– Vi ser fram emot en period som kommer utveckla oss själva men även öka förmågan att försvara Gotland tillsammans med andra förband och myndigheter. Med ett gemensamt mål, att förstärka nationens försvarsförmåga, säger Carl-Axel Blomdahl.

Mer om Gotland och Försvaret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".