Havsörn. Foto: Jim Sundberg.
Havsörn. Foto: Jim Sundberg.

Havsörn på Gotland hade fågelinfluensa

Statsepizotolog Ann Lindberg: Ökad dödlighet tydligaste symptomet
2:15 min

En död havsörn som hittades vid Näsudden på södra Gotland bar på fågelinfluensa av typen H5.

Ann Lindberg, statsepizootologen på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), säger till P4 Gotland att tamfåglar ska hållas inomhus och man ska vara uppmärksam på sjukdomssymptom. Men det ska inte vara någon fara för att människor smittas av det här viruset. 

– Att vi hittar fågelinfluensa hos vilda fåglar på Gotland är inte så förvånande, eftersom infektionen cirkulerat länge under hösten, så långt upp som till Åland, säger Ann Lindberg.

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som finns hos fåglar. Virustypen H5N8 har även konstaterats bland två skrattmåsar och en kråka i Pildammsparken i Malmö, och har tidigare drabbat en gård med värphöns utanför Helsingborg och en vild fågel i Vellinge kommun.

För tio år sedan rapporterades om flera fall av fågelinfluensa på Gotland. Men sedan dess har ön varit förskonad.

– Det här är en ny våg av viruset som cirkulerar bland vilda fågelpopulationer i stora delar av världen, säger Ann Lindberg. Man vet aldrig när den kommer, men att den kommer med viss regelbundenhet vet vi.

Gotlands länsstyrelse har samlat information om fågelinfluensan

– Myndigheternas gemensamma arbete fokuserar på att motverka spridning av smitta från vilda fåglar till tamfågelbesättningar. Sedan tidigare ska tamfåglar i hela landet hållas inomhus för att minimera kontakt med vilda fåglar. Alla som håller fåglar behöver fortsatt vara vaksamma på sjukdomstecken hos fåglarna och vara mycket noggranna med smittskyddet i sina besättningar, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare vid Jordbruksverket, på Statens Veterinärmedicinska Anstaltshemsida.

Den här influensatypen har aldrig smittat människor och Livsmedelsverket bedömer att det inte finns någon risk att smittas av att äta ägg eller kyckling. Djurägare som misstänker fågelinfluensa ska kontakta veterinär. Även vid upptäckt av flera döda sjöfåglar ska det rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".