Dick Svennefelt, räddningschef på Gotland. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Räddningschefen Dick Svennefelt om misstroendeförklaringen

"Utredningen har redan lagt en förändring för deras del"
1:22 min

Nu svarar räddningschefen Dick Svennefelt på skrivelsen, där ett nittiotal deltidsbrandmän säger sig sakna förtroende för honom.

Den nya organisationen för Gotlands räddningstjänst innebär en kraftig bantning av deltidsbemanningen, vilket redan från början ledde till protester från berörd personal. Dick Svennefelt säger till P4 Gotland att han tycker att kritiken är tråkig att höra. Bland annat handlar det om "brister i ledarskapet".

– Jag tror att det mycket handlar om att som deltidsanställd brandman har man en beredskapsanställning. Man har egentligen ingen anställningstid hos regionen, mer än att öva. Resten är beredskap och att svara på de larm som kommer. Det innebär att vi inte har samma sätt att hantera personalen, med medarbetarsamtal, lönesamtal och medarbetarsamtal.

De vill se en förändring, kommer de att få se en sådan?

– Ja, alltså. Utredningen har redan lagt en förändring för deras del, där tjänsten som heter "yttre befäl" kommer att verka mycket närmare dem.

Och därvid stannar det?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".