Slite hamn. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Slite hamn. Arkivbild. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Inget svar från Löfven om rysk hamnhyra

Statsministern har ingen åsikt, åtminstone inte offentligt, om Gotlands planer på att hyra ut Slite hamn till ryskägda gasprojektet Nord Stream 2.

Under ett besök i Västerås svarar Stefan Löfven (S)  på frågan om vad regeringen tycker om uthyrning av hamnen i Slite till Nord Stream, säger han att den är skeptisk till projektet som helhet, men att det är en fråga som måste hanteras på EU-nivå.

– När det gäller hamnarna så är det svenskt territorium och där kommer vi att bevaka de svenska säkerhetsintressena, det är fullständigt klart.

Har regeringen ingen åsikt huruvida Gotland ska hyra ut Slite hamn?

– Det är en process i gång och vi kommer att bevaka svenska säkerhetsintressen, med det får du nöja dig nu.

ÖB vill ju inte att den ska hyras ut, har regeringen en annan åsikt?

– Nej, jag säger inte det. Jag säger att det är en diskussion i gång, försvarsministern och utrikesministern träffar de kommunala företrädarna nästa vecka och regeringen kommer naturligtvis att bevaka Sveriges säkerhetsintressen.

Det Löfven syftar på är att försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har kallat till sig företrädare för Gotlands och Karlshamns kommuner den 13 december.

De vill informera om bland annat säkerhetspolitiska frågor och gissningsvis hur regeringen ser på de båda kommunernas planer att hyra ut hamnkapacitet till Nord Stream.

Varken Hultqvist eller Wallström har sagt vad de egentligen tycker om uthyrningsplanerna, bara att de, liksom statsministern, är skeptiska till gasledningen.

Gotland har haft siktet inställt på ett beslut i tekniska nämnden den 15 december, i regionstyrelsen i januari och fullmäktige i februari.

– Utgångspunkten är att avtalet godkänns, sade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) häromdagen.

Jansson har gjort klart att det kan handla om 50—60 miljoner kronor i hyra för kommunen, pengar som skulle komma väl till pass. Men han har också sagt att det är regeringens sak att göra den säkerhetspolitiska bedömningen.

Överbefälhavaren Micael Bydén har uttryckt sin tveksamhet.

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för Försvarsmakten.

Det måste jag kunna få säga, sade han i SVT Agenda i oktober.

Fakta: Nord Stream 2

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

Det handlar om Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".