Josefin Ringbom slutför utställningsarbetet med en betydelsefull mening vid sitt porträtt
1 av 2
Josefin Ringbom slutför utställningsarbetet med en betydelsefull mening vid sitt porträtt Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio
Veronica Hermann, Elisabeth Nyberg, Josefin Ringbom och Emily Evans.
2 av 2
Veronica Hermann, Elisabeth Nyberg, Josefin Ringbom och Emily Evans. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio

Fotoutställning lyfter frågor om självmord

Emily Evans: Lyfta fram sånt som är tabubelagt
3:40 min

"Det är inte farligt att prata om det" är budskapet i en fotoutställning, där sex personer med olika erfarenheter av självmord porträtterats.

Lördag 10 december, samtidigt som Lucialoppet äger rum i Visby, är det visning på Hwitstjärna av en fotoutställning av Josefin Ringbom och Emily Evans, med fokus på psykisk ohälsa. Lucialoppet har just temat psykisk ohälsa.

Sex personer med olika erfarenheter av suicid är porträtterade i så kallade "fångadagen"- bilder. Glada och lyckliga fast med en mening som, i kontrast till bilderna, beskriver det svåra och tunga inombords.

- Det handlar om människor och att lyfta fram sådant som är tabubelagt, säger Emily Evans.

- Jag tror att det har otroligt stor betydelse att de här personerna ställer upp och är så generösa med att dela med sig av sin historia för att andra människor också ska kunna känna att "det är inte bara jag, jag vågar prata om det här", säger Veronica Hermann hälsostrateg på Region Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".