Slite hamn. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Slite hamn. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Inget besked från regeringen om hamnen i Slite

Annie Lööf: Ett antal saker som kan göras
0:25 min

Allt fler röster höjs mot en uthyrning av hamnen i Slite till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2. Men regeringen har ännu inte gett något besked.

Centerledaren Annie Lööf vill ha en ny försvarsberedning med målsättningen att höja försvarsanslagen med 11 miljarder.

När det gäller uthyrningen av hamnen i Slite till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2, kräver hon att regeringen ska komma med ett snabbt besked, och att Gotland ska kompenseras för ett inkomstbortfall.

Men regeringen tiger ännu i frågan. Försvarsminister Peter Hultqvist, ville inte säga om regeringen är beredd att stoppa uthyrningen av hamnen i Slite, när Liberalernas Jan Björklund ställde frågan i riksdagens frågestund.

Försvarsministern sa att regeringen genomfört en säkerhetspolitisk analys i sammanhanget och tagit in underlag från både försvarsmakten och andra myndigheter, sa Peter Hultqvist.

Men något svar på frågan om uthyrningen blev det inte, utan försvarsministern hänvisade till mötet med Region Gotland som ska ske nästa vecka, då också regionens tekniska nämnd ta ett första beslut i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".