Lise Andersson
Lise Andersson. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio

Flera okända statiststjärnor lyser på öns filmhimmel

"Jag har fått testa allt från att köra polisbil till storma rum med dragna vapen"
3:30 min

Det spelas in film på Gotland ganska ofta och faktum är att det finns en hel del – om inte filmstjärnor så åtminstone statiststjärnor – och Lise Andersson är en av dem.

Inspelningen av Nobelprisbelönade författarens Harry Martinsons science fiction-epos Aniara är i full gång på Gotland – med uppemot 250 statister på ön.

Vad är det som lockar med att vara statist?
– Jag har väl alltid tyckt att teater har varit väldigt roligt och har sysslat med det ända sedan jag var liten. Sen är det ju spännande att se själva bakgrunden till hur en filminspelning går till också, säger Lisa Andersson, från Stenkyrka.

Var det som du hade förväntat dig?
– Nej, inte riktigt. Det är ju väldigt mycket väntan, väldigt mycket dödtid och man gör samma sak om och om igen. Sen när det färdiga resultatet väl spelas upp kanske man ser: Åhh, där! Där var jag – min armbåge var med. Eller så kanske man blir bortklippt helt. Men det är ju inte det viktiga för mig. Det roliga är ju att vara med från början till slut och se hur en film blir till.

Vad är det för hemliga lustar du får utlopp för som statist?
– Man får ju kliva in i en roll som man annars inte gör till vardags. Jag har ju varit polis i Maria Wern-filmerna, som väldigt många andra på Gotland också var med i.

Hur mycket får man vara med i produktionen?
– Det är olika från film till film. Jag har fått testa allt från att köra polisbil och stormat rum med dragna vapen, till att bara vara en person som syns i bakgrunden i någon korridor.

Har du något tips på bästa posen om man håller sig i bakgrunden?– Det skulle nog vara att va så naturlig som möjligt. När man tittar sen på filmen så ser man sen hur viktigt det är med statister. För utan dem blir det väldigt tiomt och livlöst.

Hoppas du på att bli upptäckt så att du kan roffa åt dig en huvudroll framöver?
Nej, jag kan vara statist. Det räcker för mig.

Mer om Kultur Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".