Luciatåg
Foto: Pontus Lundahl/TT

"Brumsången tar över i Luciatågen"

Sångpedagog: Mänsklig rättighet att få upptäcka sin röst
2:21 min

Mindre sångträning i förskolor och på skolor gör att allt färre klarar av att sjunga med i klassiska sånger eller ljusa psalmer.

Ljusa unga röster som sjunger luciasången kan verka som en självklarhet så här års. Men enligt sångpedagogen och kördirigenten Karin Eklundh sjungs det idag ofta så ett sätt som inte alls passar barns korta stämband och ljusa tonläge.

- För 50 år sedan sjöng man i skolan, inte bara på musiklektionerna. Man lärde sig psalmer och sjöng i alla möjliga sammanhang vilket man inte gör idag.

Även om hon inte tycker att allt var bättre förr då alla tvingades att sjunga i skolan, så tycker hon att det är synd att liten sångvana från unga år gör många vuxna obekväma med att ta ton. Och det smittar av sig på barnen.

- Då får man ju en klassiker i luciatåget att det inte finns någon melodi, det man kallar brumsång.

Det ingår inte mycket sång, musik och andra estetiska ämnen i förskollärarprogrammet på Uppsala universitet Campus Gotland. Av de 210 högskolepoängen är bara 5 poäng i musik och Jessica Holmberg som går femte terminen skulle gärna ha mer musikundervisning.

- Det är alldeles för lite tid för att jag ska känna mig kompetent fullt ut för att kunna hålla musik- och sångsamlingen, säger hon.

Läraren Eva Bergqvist tycker inte att den lilla andelen musikundervisning som studenterna får speglar förskolebarnens behov.

- Barn lär sig ju framförallt med högra hjärnhalvan, med sina sinnen. Så jag tycker att det är för lite tid man ägnar åt praktiska och estetiska lärprocesser, säger hon.

Och sångpedagogen Karin Eklundh håller med:

- Jag blir rasande. Att få upptäcka sin röst och få sjunga på ett fritt och glatt sätt är en mänsklig rättighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".