Peter Mattsson
Peter Mattsson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Rysslandsexpert: Klart olämpligt att hyra ut i Slite

"Svårt att ha kontroll på vad de gör"
3:43 min

Det vore naivt av Sverige att hyra ut hamnarna i Slite och Karlshamn, tycker Peter Mattsson, som är lektor vid Försvarshögskolan.

P4 Gotland om Nord Stream

Utrikesdepartementet har i eftermiddag ett möte med företrädare för Region Gotland och för Karlshamns kommun, för att behandla frågan om att låta Nord Stream använda Slite hamn och Karlshamns hamn för att lägga ut den gasledning som ska gå på Östersjöns botten.

– Ryssland vill ha den här gasledningen för att leverera gas till Europa, så det är en del i möjligheten för Ryssland att påverkas Europas politik, säger Peter Mattsson, som är  lektor vid Försvarshögskolan i Stockholm. Då är det olyckligt om vi bidrar att göra den förmågan starkare.

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten. Försvarsmakten anser att det vore olämpligt att hyra ut hamnarna. Allianspartierna har uppmanat regeringen att stoppa en uthyrning.

– Säkerhetspolitiskt har vi haft en tydlig hållning gentemot Ryssland, där vi betraktar deras aktioner mot Krim som illegala. Även deras närvaro i Ukraina. Att vi då skulle bjuda in Ryssland att göra affärer i Sverige ter sig märkligt, tycker Peter Mattsson. Det är klart olämpligt.

Vad konkret skulle kunna bli problem?

– Det blir nästan som en normal bild att de får verka i två av våra mest strategiska marina områden. Det är väldigt olyckligt. Framförallt som vi då blir utsatta för underrättelseinhämtning. Det innebär att man kontrollerar den miljö man befinner sig i, både under och över vattnet. Det kan vara svårt att ha kontroll på vad de faktiskt gör. Just när det gäller undervattensteknologi är Ryssland världsledande. Det kan vara något som aktiveras långt senare. Vi vet ju faktiskt inte hur situationen kommer att se ut i Östersjön om några år. Är det då väldigt kritiskt kanske Gazprom via Ryssland vill säkra sina intressen i de här områdena och hur agerar vi då om de redan finns på plats?

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".