Björn Jansson. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Björn Jansson. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Regionrådet: Svårt säga ja till uthyrning

Jansson: Försvarsministern var tydlig med sin oro
5:16 min

Gotlands regionråd, Björn Jansson (S), utesluter inte att beslutet om Slite hamn skjuts på framtiden.

P4 Gotland om Nord Stream

– Utifrån det här blir det svårt att säga ja till det. Det är min bedömning, sade Jansson till TT efter att försvarsministern mött honom för att ge en säkerhetspolitisk bedömning.

I en intervju med P4 Gotland utvecklade Björn Jansson. 

– Försvarsministern var tydlig med att man ser med oro på den etablering som skulle ske på Gotland. Det får vi ta med oss och värdera nu, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist sade på en presskonferens under tisdagskvällen att användning av Slite hamn till Nord Stream 2 kommer att ha en negativ påverkan på svenskt försvar.

Ministern var noga med att inte frånta kommunernas egna beslut, men är det inte väldigt svårt att gå emot ett sådant tydligt uttalande?
– Jo, det är klart. Det är en tydlig markering. Men vi står för det avgörande beslutet. Det är en svår avvägning, säger Jansson. 

Under onsdagen är det regionstyrelsemöte, då kommer Björn Jansson informera ledamöterna.

Han utesluter inte att beslutet om Slite hamn kommer att skjutas upp. 

– Tekniska nämnden ska fatta beslut på torsdag, men det är inte omöjligt att vi skjuter på det. Jag måste sova på saken för att fundera på hur vi går vidare, säger Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".