Jesper Skalberg Karlsson. Arkivfoto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M) KU-anmäler regeringen angående kalkbrytning på norra Gotland. Foto: Arkivfoto. Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Gotländsk riksdagsledamot anmäler regeringen

Gotländska riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M) anmäler regeringen till riksdagens konstitutionsutskott, KU. Anmälan handlar om kalkbrytning på norra Gotland.

Kritiken som lyfts fram i anmälan rör regeringsbeslutet som togs i augusti om att tillkännage femton nya och utvidga tio Natura 2000-områden på Gotland, alltså skyddade områden.

Regeringen avslår begäran om rättsprövning av det här beslutet, trots att Högsta Förvaltningsdomstolen menat att beslutet inte borde gälla.

Godkänner EU-kommissionen de nya och utvidgade Natura-2000 områdena så kan inte Sverige häva det beslutet. Det riskerar i sin tur att påverka Nordkalks tillstånd att bryta kalk på Norra Gotland, enligt Jesper Skalberg Karlsson (M).

- Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tillåter rättsprövning av sina egna beslut. Själva lagen om rättsprövning kom ju till för att Sverige fällts i Europadomstolen, skriver Jesper Skalberg Karlsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".