Falcks ambulans. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Falcks ambulans. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Emma fick tjata för att få ambulans

"Vi höll på att förlora henne"
2:32 min

Tre påsar blod gick åt på lasarettet när Emmas mamma väl kom dit.
SOS-alarm nekade först ambulans för att det inte var ett "riktigt" larm, säger Emma.

Att behöva "tjata" för att få en ambulans; det hände Emma, vars mamma trillat och skadad huvudet mitt i natten. Det krävdes stor övertalning under larmsamtalet till SOS-alarm förrän ambulansen äntligen skickades, berättar hon.

Trots att blodet rann från mammans huvud skulle Emma själv hantera skadan och köra till sjukhuset, tyckte larmoperatören.

Groteskt, tycker Emma.

- När jag kommer till henne så är det bara blod överallt. Precis; blod, blod, blod. Jag tänkte: Gud vad har hänt? Jag såg att det var ett stort sår i pannan som blödde kraftigt. Med tanke på allt blod jag såg, ringde jag genast 112 och ville ha en ambulans. De sade: Nej, det går inte. Du får köra in.

Kvinnan som i P4 Gotland får heta Emma blev väckt vid 02.00-tiden på natten av att hennes mamma, i 85-årsåldern, ringde och sade att hon ramlat.

Trots att Emma, i sitt larmsamtal, sade att mamman var gammal, rörelsehindrad, går med kryckor och att det skulle bli svårt att köra henne och samtidigt hjälpa till att stoppa det rinnande blodet, så var beskedet att det inte skulle skickas någon ambulans.

- Det här var inget akut och att det var så mycket blod det såg bara så galet ut. Det behövde inte vara så mycket. Det var snöstorm i stan och ambulansen kunde behövas bättre någon annanstans, sade hon på SOS-alarm.

Emma undrade då om inte en räddningskår kunde larmas ut. Men fick nej. Larmoperatören framhärdade att det inte var livshotande, berättar Emma. Men så fick hon prata med en annan person som undrade om hon fått stopp på blodflödet.

- Det här med att få stopp... Hon sitter och trycker en handduk mot, men jag ser att det rinner och tar hon bort handduken så rinner det. Och DÅ får jag faktiskt en ambulans. Men om det kommer ett annat larm, eller ett riktigt larm, sade hon, så går det före.

I det läget vet inte riktigt Emma om det kommer att dyka upp en ambulans, eller om den kommer att dirigeras bort, så hon gör sig ändå redo, ringer dit sin man och barn för att hjälpa till. Men så kommer den efterlängtade ambulansen.

- När vi kommer in på sjukhuset behöver hon tre påsar blod. Vi höll på att förlora henne. Hon tappade medvetandet ett par gånger under den här operationen. Det kallade de inte för ett riktigt larm.

Vad tänker du om det här?

- Tur att mamma hade mig som orkade tjata. Det var en artär som gått av, fick vi veta när vi kom in. Det var riktigt akutlarm på lasarettet. Det tutade och skrek. De slet upp dörrar och rullade iväg med henne. Då var jag riktigt rädd och sade: Kan ni tänka er det här ansåg de inte som ett riktigt larm. De sade: Oj. Hon har förlorat jättemycket blod. Det här klarar man inte att få stopp på själv. De tyckte absolut att det var ett "riktigt larm".

Emma har inte anmält det hon upplevde som ett bristande bemötandet från SOS, men hon har i efterhand tänkt på hur dumt det var, det som sades när hon berättade att det var blod överallt.

- Det ser alltid så mycket ut. Häll ut en liter mjölk på golvet ska du få se hur det ser ut, sade kvinnan som svarade på SOS. Nu efteråt kan jag inte förstå att jag fixade det här. Det var absolut en uppgiven känsla, säger Emma.

Den anhöriga kvinnan vill vara anonym. Därför var det Malin Nordström som lånade sin röst i ljudklippet och återgav det som kvinnan berättat för P4 Gotland om ambulanslarmet.

Fallet är anonymt även för SOS Alarm, men bolagets presschef, Helena Söderblom, uppmanar den hjälpsökande att höra av sig direkt till dem så att fallet kan granskas närmare enligt SOS Alarms rutiner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".