Alexander Gustafsson
1 av 4
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Alexander Gustafssons skadade hand
4 av 4
Här tas stygnen bort. Foto: Privat

Alexander nekades ambulans

Alexander: Tänkte att jag kom att dö
2:53 min

Alexander Gustafsson skar av sig halva handen i en olycka i hemmet. Blodet sprutade. På SOS-alarm tyckte de att han verkade kapabel att köra själv.

- Jag bara skriker: Ring ambulans! Ring ambulans! Ring ambulans! Jag kommer att dö! Jag höll om min hand så hårt jag kunde och ändå så sprutade blodet ut och flöt över hela golvet. Jag låg i mitt eget blod med handen så högt upp jag kunde och försökte hålla mig vid liv, berättar Alexander.

Sambon Linn ringde 112. Jag visste inte riktigt vad som hänt, säger hon. På SOS sade operatören att Linn inte lyssnade och att de hörde att Alexander var kapabel att köra själv, återger hon från sitt larmsamtal.

Den här dramatiken utspelade sig i Vall en tidig morgon i november. Alexander Gustafsson berättar att han skulle upp och jobba och vid halv sex-tiden fipplar han på något besynnerligt vis med en skalkniv som han skall ställa ifrån sig. Eftersom den saknar parerstång - "glidskydd" - från handtaget mot eggen så finns det inget som bromsar hans hand när han hårt kör ned den och ställer den ifrån sig. Grymt vass skär kniven en lång reva i hans hand.

Att Alexander sedan ligger på golvet och vrålar att han förblöder väcker inget gehör på SOS-alarm. Sambon Linn Liljeström ringer SOS igen. Kanske kan de skicka en ambulans om 20 minuter, får Linn veta.

- Det finns inte 20 minuter, tänkte Linn.

När de så själva lyckas komma fram till lasarettet i Visby blir det däremot fart.

- När jag kom med min blodiga hand, stapplande, blek som attan och yr blev mannen i luckan på akuten också ganska vit i ansiktet, berättar Alexander. Men herregud har du inte fått någon ambulans? Sjukhuspersonal som stormade in sade att helikoptern skulle förberedas för att det behövdes handkirurgi på Södersjukhuset. Alexander berättar att snöstormen inte medgav att helikoptern lyfte, så från sjukhuset ringde de istället flygplatsen för att det första flygplanet skulle "hållas" kvar på marken i väntan på att Alexander fördes dit med ambulans från sjukhuset.

I Alexanders och Linns vänkrets har den uteblivna ambulansen kommenterats i ordalag som "Helt sjukt" och "Ofattbart", säger Alexander.

Alexander har nyss fått ut handen ur det bandage han haft efter alla de sydda stygnen. Han har inte anmält SOS-alarm för att han nekades ambulans, men han har tänkt tanken.

- Vi får se om vi går vidare med det här. Ambulanserna finns ju av en anledning, säger Alexander som tänkt att hans liv höll på att spillas för att hans larm inte bedömdes som det "prio 1" - larm det faktiskt var.

Efter att P4 Gotland kontaktat SOS Alarm har de medgett att de gjorde fel, och beklagar att Alexander Gustafsson inte fick ambulans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".