Lars O Grönstedt som är Nord Streams talesman i Sverige. Foto: SR Gotlan d
Lars O Grönstedt som är Nord Streams talesman i Sverige. Foto: SR Gotlan d

Nord Stream: Vi är besvikna och bestörta

"Hela arbetet är förgäves"
1:30 min

Nord Streams rådgivare i Sverige, Lars O Grönstedt, är märkbart besviken efter beskedet om nej till uthyrning av Slite hamn.

Nord Stream har ägnat mycket möda åt att förhandla både med Gotland och Karlshamns kommun och Lars O Grönstedt, rådgivare i Sverige för Nord Stream är besviken.

– Vi är förvånade och besvikna. Förhandlingarna har först i positiv anda och nu fem i tolv, när vi ska skriva på, så är hela arbetet förgäves, säger han.

Lars O Grönstedt ställer sig också frågande till att kommuner är självständiga och inte kan få sina beslut styrda ifrån regeringen.

– Det är inte riktigt juste att flytta över säkerhetspolitiska bedömningar för beslut till kommunerna som det gjorts i det här fallet, säger han.

Din roll är att hitta i den svenska tillståndsprocessen?

– Ja, där har jag gjort ett dåligt jobb eftersom någonting sånt här kunde ske. Det kom som en plötslig överraskning för mig och många andra. I synnerhet när regeringen inte kan redovisa några skäl utan hänvisar till att allt är hemligstämplat. Det gör det svårt att bedömma vad som utlöst den här reaktionen, säger han.

Har du haft någon kontakt med den svenska regeringen?

– Jag har i nästan ett halvårs tid försökte få kontakt med representanter från försvarsdepartementet, men de har meddelat att de inte har tid att träffa mig, avslutar Lars O Grönstedt, rådgivare i Sverige för Nord Stream.

Även om det blir ett nej till uthyrning av hamnarna i Slite och Karlshamn kommer gasledningen Nord Stream 2 ändå att byggas.

Relaterat

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".