Tommy Gardell (S). Foto: Sveriges Radio
Tommy Gardell (S) Foto: Sveriges Radio

Tommy Gardell (S): Ett tungt beslut

"Kände att jag inte hade något val"
2:58 min

Nu har tekniska nämnden beslutat att inte hyra ut hamnen i Slite till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

P4 Gotland om Nord Stream

Majoriteten i tekniska nämnden var från början positiva till att hyra ut Slite hamn en andra gång till ett gasledningsbygge, och det fanns ett färdigt förslag på kontrakt inför dagens möte.

Men, uthyrningen har ifrågasatts av försvars- och säkerhetspolitiska skäl. I tisdags var regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) i Stockholm och fick information från utrikesministern och försvarsministern om att hamnuthyrningen är en risk. Och den informationen gjorde att Björn Jansson sa att det är svårt att säga ja till uthyrning.

Nu har alltså tekniska nämnden avgjort frågan med ett enigt nej. Nämndens ordförande Tommy Gardell (S) säger att han beklagar att nämnden var tvungen att säga nej, men att han litar på det som sagts till Björn Jansson.

– Samtidigt är det ett tungt beslut. Det hade betytt mycket för regionen och för Slite som samhälle om vi fått till ett avtal.

Låg du och våndades över det här beslutet i natt?

– Ja, det gjorde jag till viss del. Jag kände ändå att jag inte hade något val. Har man gjort den bedömningen från departement och regering måste vi följa det. Samtidigt inser jag att det här är pengar som inte regionen fick, som vi kunnat göra mycket bra saker på Gotland för. Och arbetstillfällen i Slite.

– Jag förstår ju att det finns tunga argument bakom (att säga nej). Annars hade inte från regeringens sida kommit med rådet till oss att inte gå vidare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".