Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre larm för Räddningstjänsten i väntan på ambulans

Dick Svennefelt: Instruktionen för larm har snävats in
2:53 min
Brandman vid Visby brandstation förbereder sig. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland
Brandman vid brandbil utanför Visby brandstation. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland

Att Räddningstjänsten, alltså brandmän, rycker ut till folk i väntan på ambulans har blivit mer ovanligt i år, när larminstruktionen blivit snävare.

– Det finns en ny instruktion hos Hälso- och sjukvården vilka fall man ska åka på. Instruktionen har snävats in, säger Dick Svennefelt.

Är det en förändring som ska tolkas som att det larmats för generöst eller är det en besparing?

-Jag tror att det är både och, säger Svennefelt. Det ligger alltid pengar i alla beslut idag, säger han.

Det rör sig inte riktigt om en halvering av de här så kallade IVPA-larmen, men det är en kraftig minskning av den sortens utryckningar.

Räddningschefen Dick Svennefelt säger att larmen böljat i antal genom åren, men att minskningen nu kan förklaras med nya rutiner.

I år ser det för Räddningstjänstens del ut att kunna landa på totalt 260 IVPA-larm på Gotland. Alltså det antal akuta tillfällen då bedömningen varit att sjukvårdskunniga brandmän kommer att kunna göra en insats, för att de har närmare och kommer fram före ambulansen.

Förra året ryckte de ut på 421 sådana uppdrag. Minskningen kan bero på det beslut som Hälso- och sjukvårdspolitikerna fattade i mars, då de ändrade riktlinjerna för alarmering av IVPA.

En ändring är att Räddningstjänsten inte automatiskt skall larmas ut på alla prio 1-uppdrag när det gäller barn under 7 år. Men misstänkt hjärtstopp eller drunkningstillbud är exempel på larm som brandmännen också i fortsättningen får åka på när det gäller små barn.

I beslutsunderlaget till sjukvårdspolitikerna stod att den utvärdering som gjorts visade att "I prio 1-uppdrag för barn under 7 år vilka utgör cirka 150 ärenden per år bedöms insatser av räddningstjänsten sällan relevanta".

En annan ändring var att inte skicka brandmännen på "bröstsmärtor". Nu är det misstänkt hjärtstopp som gäller om det ska bli tal om IVPA-larm.

För varje gång som Räddningstjänsten gör en insats i väntan på ambulans får sjukvården på Gotland betala 2 100 kronor.

Detta för att deltidsbrandmännen får ersättning per timme vid utryckning. P4 Gotlands uträkningar ger att Region Gotland sparat ungefär 340 000 kronor på att antalet IVPA-larm sjunkit.

I P4 Gotland har Emma berättat om hur hon fick tjata för att få en ambulans och när hon först nekades den, istället föreslog att de brandmän som fanns nära skulle larmas ut. Hon tänkte att de skulle kunna hjälpa henne att lägga ett bra tryckförband så skulle hon kanske klara transporten av sin kraftigt blödande mamma själv.

Om SOS-alarm, felaktigt eller inte, bedömt att ambulans inte ska skickas på ett larm, blir det inte heller tal om något IVPA-larm, till Räddningstjänsten. Räddningschefen Dick Svennefelt säger att han inte kan göra något åt den ordningen.

-Vi åker på de larm vi får, vi värderar inte det inkomna larmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".