Ilko Corkovic. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic på en nybyggd brygga i Borgholms hamn. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Medan Gotland vill sälja investerar Öland i sina hamnar

"Säljer man hamnarna tappar man kontrollen"
2:19 min

Medan Region Gotland vill sälja merparten av öns hamnar, resonerar man tvärtom på Öland.

Ilko Corkovic (S) är kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun på Öland: 

– Jag ser ett värde i att inte tappa kontrollen över hamnarna, utan att kommunen kan styra. Vad är det för målsättning, hur kan vi utveckla? Börjar man sälja hamnarna, tappar man helt och hållet kontroll. 

Borgholms kommun äger i dag sju hamnar och har precis påbörjat arbetet med att ta fram en hamnstrategi. För hamnarna är viktiga för Öland, säger Ilko Corkovic: 

– De betyder oerhört mycket. Både för oss som bor i kommunen, men inte minst för besökare, vi vet att det är en magnet för besöksnäringen. 

Men på Gotland resonerar regionen annorlunda. Så här sa teknikförvaltningens chef Patric Ramberg till P4 Gotland i november: 

– Vi har i dag ansvar för 18 hamnar och av dem så är det egentligen Slite, Visby, Klintehamn, Herrvik och Ronehamn som är de viktigaste hamnarna för oss. Övriga hamnar, skulle man lite rått kunna säga, de säljer vi gärna. Vi är ganska säkra på att det finns andra som kan göra nåt mycket bättre av de hamnarna än vad vi kan göra. 

Huvudskälet för att sälja de gotländska hamnarna är att de kostar pengar i underhåll, och inte ger några intäkter. Men på Öland har Borgholms kommun investerat närmare 25 miljoner kronor i sina hamnar, bara under de senaste åren. 

– Jag vågar påstå att de här pengarna vi har satsat, att det var väl investerade pengar. Inte minst om vi tittar på Borgholms hamn det här året, när vi byggde en ny brygga, och Vedkajen året innan. Vi ser att populariteten och attraktiviteten har ökat oerhört mycket, vi har sett nya uteserveringar – vi ser att folk drar sig till hamnen. Och de här människorna konsumerar, käkar, de lämnar en del av plånboken här också, säger Ilko Corkovic. 

Borgholms kommun tjänar dessutom pengar på att hyra ut ställplatser för husbilar i hamnarna. En omdiskuterad verksamhet där kommunen riskerar kritik för att man konkurrerar med öns campingplatser.

– Det är klart att det här är en mycket het potatis, lika mycket som för Gotland. Och det handlar mycket om prissättningen på våra platser så att vi inte konkurrerar ut vår näring. Vi för diskussioner med campingarna också, för att hitta bra lösningar och att det inte ska vara en konflikt där, säger Ilko Corkovic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".