Kvinna jobbar vid skrivbord i kontorsmiljö.
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT
Erik Bjärnebrand, enhetschef Försäkringskassan Gotland
2 av 2
Erik Bjärnebrand, enhetschef Försäkringskassan Gotland Foto: Magnus Liljesköld/Sveriges Radio

Färre har eget skrivbord på jobbet

Delade meningar om att lämna den fasta arbetsplatsen
1:48 min

Att ha en egen fast arbetsplats på jobbet blir allt mindre vanligt. Istället flyttar man runt eller jobbar hemifrån. Men det finns oro för skador.

Försäkringskassan i Visby började med det här i september bland annat på enheten för försäkringstillhörighet.

– Vi ser fördelen att man snabbt kan sätta sig i små grupper till exempel om man ska värdera ett arbete, säger Erik Bjärnebrand, enhetschef på en av de avdelningar där det nya arbetssättet införts. Det kan också handla om att man kan jobba hemifrån.

Inget eget skrivbord

Det kallas för aktivitetsbaserat arbetssätt och har de senaste åren blivit allt vanligare i arbetslivet. Istället för att ha sitt eget skrivbord plockar man ut sina saker ur olika skåp för att sedan välja en ledig arbetsplats. Hanna Thurgren är utredare och har arbetat så här i drygt två månader.

– Det har inneburit mest fördelar för mig, säger Hanna Thurgren. Det bjuder in till att man kan jobba lite mer anpassat beroende på vilka uppgifter man gör, om man vill jobba tillsammans med andra eller hemma. För mig är det bra.

Facket kritiskt

På en arbetsplats med aktivitetsbaserat arbetssätt blir det färre arbetsplatser eftersom man räknar med att en del till exempel jobbar hemma eller är på möten. Det brukar handla om ungefär 30 procent färre arbetsplatser. Mindre lokalyta, som kan bli många miljoner kronor i besparing hos ett större företag eller myndighet.

Från fackligt håll på Försäkringskassan Visby är man kritisk till hur det aktivitetsbaserade arbetssättet tillämpas.

– Här inför man det på människor som jobbar med handläggning och utredning och som sitter kanske 90 procent av sin tid framför datorn. Då vore det bättre att ha en arbetsplats som är anpassad för det, säger Mathias Eldnor, ordförande för ST på Försäkringskassan Gotland.

Dessutom, enligt Mathias Eldnor, ökar risken för förslitningsskador. 

– Det vi ser är att användandet av de ergonomiska hjälpmedel som finns minskar. Det tar helt enkelt för lång tid att koppla in de här sakerna, eller att man inte har dem när man jobbar på hemmaplan. Då tar man ju med sig sin lilla bärbara dator och sitter och jobbar på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".