Åre
Åre torg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bostadsrätt i Åre fråga för Gotlands regionfullmäktige

Anna Hrdlicka: Vem har rätt att nyttja dessa bostadsrätter?
2:09 min

Ett par andelslägenheter i Åre figurerar i Region Gotlands årsredovisning.  Fullmäktigeledamoten Anna Hrdlicka (M) undrar varför. Svaret visar sig finnas hos Geab.

Anna Hrdlicka vill i sin interpellation till regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) veta om det kostar regionen något och ha besked om vem som har rätt att nyttja dessa bostadsrätter i Åre.

-Skulle vi ha tillgångar i Åre som jag inte känner till hur man använder och hur man kan disponera; vem det är så är där, så stör det mig lite grann. Vaddå? Har personalen inom Region Gotland eller alla medborgare på Gotland möjlighet att boka en stuga i Åre?

Vart vänder jag mig för att boka vecka 11?

Anna Hrdlicka har fastnat för en liten not i regionens årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Hermelinen, Åre som listas under "finansiella anläggningstillgångar". Anna Hrdlicka studsade över det innehavet och undrade varför regionen i sin koncernredovisning tog upp något som hennes efterforskningar visade rörde sig om en bostadsrättsförening med 41 lägenheter mer eller mindre "mitt i skidbacken" i Åre.

Hon kräver regionstyrelsens ordförande Björn Jansson på besked och undrar om någon anställd eller politiker inom regionen nyttjat de båda lägenheter som det gotländska innehavet gäller. Hon klämmer dessutom i med en privat fråga:

-Vart vänder jag mig för att boka vecka 11?

Men P4 Gotland som också haft ögonen på den här noten har spårat ägandet till Geab. Där Johan Granath är marknadschef och förklarar att de där lägenheterna är en gåva till Geabs personal. När Geab fyllde 10 år 1988 köpte styrelsen för Geab andelarna för att personalen skulle få ett alpint utbud; av skidåkning, fiske, fjällvandringar, vingglidning, skridsko med mera. Och på Geab är de inte så sugna på att ge Anna Hrdlicka och hela fullmäktige, eller P4 Gotlands lyssnare, insyn i hur skidlägenheterna används. Johan Granath:

– Det är inget som ifrågasätts inom Geab. Det används som en personalförmån, som frukt eller kaffe eller liknande.

Tänker du att detta är ett fall för fullmäktige?

- Nej, det tycker jag inte. Det här rör vår personal, säger Johan Granath, marknadschef på Geab.

Anna Hrdlickas interpellation till Björn Jansson ska upp i regionfullmäktige 19 december. I sitt svar skriver Björn Jansson att "sedan lägenheterna införskaffades har kostnaden för lägenheterna generellt täckts av de
intäkter som GEAB fått för uthyrningen. Som anställd på GEAB har man rätt att hyra en lägenhet till självkostnadspris plus förmånsbeskattning. Lägenheterna hyrs ut via företaget Skistars omsorg de veckor då ingen
medarbetare på GEAB vill hyra lägenheten. Då lägenhet hyrs ut via Skistar tillämpas marknadsprissättning."

Som svar på frågan om någon anställd eller politiker i Region Gotland nyttjat dessa bostadsrätter, svarar Jansson att "så långt tillbaka som det varit möjligt att undersöka (2002) har ingen styrelseledamot nyttjat
lägenheterna. Följaktligen har ingen politiker eller tjänsteman inom Region Gotland nyttjat lägenheterna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".