Hans Brandström, primärvårdschef
1 av 2
Hans Brandström, primärvårdschef Foto: Magnus Liljesköld/SR Gotland
Nadine Åkerblom och hennes dotter Siri
2 av 2
Nadine Åkerblom och hennes dotter Siri Foto: Magnus Liljesköld/SR Gotland

Hälsosamtal ger friskare gotlänningar

Stödjande samtal förändrar levnadsvanor
2:29 min

Färre sjukdomar, bättre hälsa och samhällsekonomiskt lönsamt. Ja, vinsterna med att förbättra levnadsvanorna är många.

För fyra år sedan började primärvården på Gotland med hälsobefrämjande samtal med nyblivna föräldrar och nu finns tecken på att satsningen börjar ge effekt. Detta enligt Hans Brandström, primärvårdschef på Region Gotland.

– Vi anar ett samband. Vi kan inte säkerställa det, men vi ser att trenden är bruten på Gotland när det gäller den ständiga viktökningen hos barn vi tidigare sett. Den viktökningskurvan är bruten och har stannat av.

Nyblivna föräldrar i fokus

2012 började Region Gotland arbeta mer aktivt med att förebygga sjukdomar hos gotlänningar. Detta sedan Socialstyrelsen infört nationella riktlinjer om detta. Region Gotland valde att rikta in arbetet särskilt mot nyblivna föräldrar eftersom de ansågs extra mottagliga att förändra sina levnadsvanor. En av de som haft sjukdomsförebyggande samtal med BVC är nyblivna mamman Nadine Åkerblom från Visby.

"Man tänker ju till lite"

– Det är väldigt enkla frågor: Hur ofta äter du grönsaker och fisk, dricker du alkohol, hur är det med tobak och cigaretter. Man tänker ju till lite, hur äter jag egentligen. Det är ju något som hon kommer att ta efter så småningom, säger Nadine Åkerblom.

Och hon - ja det är lilla Siri, 8 månader gammal. Nadine tycker att familjens levnadsvanor överlag är bra. Det skulle möjligen vara det här med sötsaker och kakor.

– Vi är duktiga på att fika och att unna oss saker, säger Nadine Åkerblom. Det kanske man får se över lite längre fram så att det blir annorlunda. 

Stödja egen förändring

Arbetet med sjukdomsförebyggande metoder vilar på fyra ben. Matvanor, motion, alkohol och tobak. Hur ser patientens vanor ut på dessa områden? Och det nya är på vilket sätt sjukvården pratar med patienter om de här frågorna. Istället för att förmana så ska strategin vara att uppmuntra och stödja egen förändring. 

– Vi liksom ringar in och söker efter de positiva effekterna, säger primärvårdschef Hans Brandström. Sen träffas vi och stämmer av och erbjuder patienten att komma tillbaka. Det låter ju väldigt simpelt, men för oss handlar det om att vi låter dig själv hitta motiven.

Mindre risk för sjukdomar

Goda levnadsvanor anses minska risken för cancer med 30 procent och risken för hjärt- och kärlsjukdomar med minst 70 procent. Demenssjukdom kan försenas och mildras och risken för följdsjukdomar efter operation kan halveras. Men förutom mindre mänskligt lidande så handlar det också om stora pengar som samhället kan spara i form av lägre vårdkostnader.

– Kan vi förhindra att folk insjuknar så får det stora ekonomiskt gynnsamma effekter på sikt. Men det är lite långa perspektiv, längre än valperioder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".