Julskinkor i kyldisk.
Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Rekordmycket ekologisk julskinka i butikerna

Ekogrisproducent: Det har aldrig funnits så mycket
2:09 min

Aldrig tidigare har det funnits så mycket ekologiska julskinkor från Krav-uppfödda grisar i butikerna. Nästa jul kommer det också att finnas gotländska Krav-skinkor.

Den här julen kommer det att finnas 400 ton julskinka från KRAV-ekologiskt uppfödda grisar i butikerna.

- Det har aldrig funnits så mycket. Det är jätteroligt för det var längesedan vi hade någon ökning i föreningen, säger Mats Schörling, KRAV-grisuppfödare i sörmländska Vingåker och ordförande i KRAV-grisproducenternas förening Jord på Trynet.

Han tror att ökningen beror på diskussionen om att äta mindre men bra kött.

- Julen är lite speciell, man vill fira med gott samvete, tror Mats Schörling.

Ännu går det inte att köpa ekologiskt griskött producerat på Gotland, men vid halvårsskiftet lämnar en gård i Havdhem sina första KRAV-märkta grisar till slakteriet.

Till skillnad från konventionellt uppfödda grisar får de gå ute fyra månader varje år och måste kunna beta, böka i jorden och bada gyttjebad. Inomhus vintertid har de större ytor än hur det brukar se ut och mer halm. Produktionen blir dyrare än i konventionell grisproduktion, men KRAV-grisproducenterna får ungefär dubbelt så hög ersättning för sitt kött. Och för konsumenterna kostar det köttet cirka 100 kronor mer per kilo.

Men det är skillnad mellan olika ekologiska köttmärkningar. Om man som konsument vill att köttet man köper kommer från grisar som har fått gå ute och beta i fält, räcker det inte med att det bara ska vara EU-ekologiskt, säger Mats Schörling. För att bli godkänd enligt EU:s ekoregler ska grisarna ha tillgång till en rastgård utomhus, till exempel på betongplatta. Men det finns inget krav på att de ska kunna böka på åker - eller skogsmark.

- Tyvärr så är inte charken märkt med KRAV-märket eftersom den innehåller nitrit och det är emot KRAV:s regler, säger Mats Schörling.

Om det står på paketet att det innehåller KRAV-godkänd råvara så gäller de mer långtgående kraven på att djuren ska ha fått böka och beta ute i fält.

- Så det är inte lätt att vara konsument idag, avslutar Mats Schörling.

 

Fakta om julskinkor och Kravmärkning

Skinka från Kravgårdar som inte behandlas med nitrit får Kravmärkning. Skinka från Kravgårdar som behandlas med nitrit märks som "ekologisk" vara och i innehållsförteckningen står att köttet är Kravcertifierad råvara eller liknande. 2016 har Kravbönder producerat 400 ton julskinka. Av dessa kommer 10 ton att säljas med Kravmärke. 2010 fanns det ungefär 4 ton Kravmärkta julskinkor till försäljning.

98 procent av all julskinka behandlas med nitrit. Nitrit finns naturligt i viss mat men i låga doser. När den reagerar med andra ämnen i magsäcken bildas nitrosaminer som kan vara skadliga för kroppen. Inga studier på människor har kunnat fastställa att nitrosaminer som bildas i maten är cancerframkallande.

Källor: Krav, Jord på trynet, Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".