Hemse vårdcentral och apotek. Arkivfoto: Jonas Neuman/SR Gotland
Hemse vårdcentral och apotek. Arkivfoto: SR Gotland

"Misstänkt led av psykisk störning"

Mannen som är åtalad för att ha hotat bränna ned vårdcentralen i Hemse lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det även vid dådet, enligt Rättsmedicinalverket.

Det var i mitten av september som den 56-årige mannen hällde ut bensin inne på vårdcentralen och hotade tända eld. I dag fortsatte rättegången vid Gotlands tingsrätt mot honom med förhör av en anställd på vårdcentralen som tycker att händelsen var oerhört obehaglig, och upplevde att mannen saknade spärrar och hatade vårdpersonal.

Mannen är åtalad för mordförsök, och polisen var tvungen att skjuta honom i benet för att stoppa honom. Mannen själv ifrågasatte idag vid rättegången risken för att bensinen skulle antändas.

Mannen är också åtalad för tidigare hot mot läkare på ön. Enligt Rättsmedicinalverket är det risk för att han fortsätter att begå brott och de anser att han behöver sluten rättspsykiatrisk tvångsvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".