Gotlänningar på marknad. Foto: P4 Gotland Sveriges Radio

Gotlänningar mindre nöjda med sin region

Björn Jansson (S): Besparingar slår igenom i mätningen
5:55 min

Boende på Gotland är mindre nöjda än genomsnittet i 136 kommuner enligt en enkät från Statistiska Centralbyrån, SCB. Och missnöjet på ön ökar.

Hämta medborgarenkäten på regionens hemsida.

SCB har frågat boende på Gotland och i 135 andra kommuner hur nöjda de är, och gotlänningarna hamnar under genomsnittet - precis på den undre gränsen till att inte längre vara nöjda som helhet.

Gotland får underkännt på några få områden till exempel delaktighet i beslut - där är genomsnittet lågt för alla kommuner i enkäten men gotlänningarna ligger en bit under genomsnittet.

Att nöjdheten bland gotlänningarna minskar i allmänhet, tror regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) beror på den svåra ekonomiska situationen de senaste åren med besparingar och nedskärningar.

- Sen jag tog över har vi inlett en ganska hård ekonomisk press att minska kostnaderna. Pengarna räcker inte till allt vi ska göra, säger han.

Men han är samtidigt förvånad över minskande nöjdhet när det byggs mer än på länge och det går bra för Gotland i allmänhet.

- Det är det som är så märkligt, vi har mycket mer jobb, utbildningstillfällena är bättre, säger Björn Jansson.

Bostäder, jobb och kommunikationer är gotlänningarna minst nöjda med. Fritidsmöjligheter och kommersiellt utbud är man däremot nöjd med, och har dessutom blivit mer nöjd än undersökningarna 2014 och 2015.

Totalt har 582 gotlänningar svarat på enkäten och en tydlig skillnad mellan olika grupper är att kovinnorna är mer positiva till jpbb- och utbildningsmöjligheterna. Männen upplever en större trygghet än kvinnor, i övrigt skiljer det inte mycket mellan vad män och kvinnor på ön tycker.

I de yngre åldersgrupper, 18-24 år och 25-34 år är gotlänningar minst nöjda totalt, det gäller särskilt bostäder, fritidsmöjligheter och kommersiellt utbud - de skulle helt enkelt trivas bättre i en lite större stad.

De äldre, 65-74 år och 75-84 år är är mest nöjda och många skulle rekommendera andra att flytta hit. De älre är också mest positiva till öns utbildningsmöjligheter, kommunikationer, fritidsmöjligheter och det kommersiella utbudet.

Att medborgarna minst nöjda med vatten och avlopp inom Region Gotlands verksamhet är kanske inte förvånande med vattenbrist och bevattningsförbud. Bemötandet från regionen är enligt enkäten sämre än i andra kommuner. Sämre betyg också för vägar, cykelvägar, idrottsanläggningar och räddningstjänst - det är bara kulturutbudet i som gotlänningar är mer nöjda med än genomsnittet.

På Region Gotland har man inte analyserat och tolkat resultaten, men medskicket från Satistiska Centralbyrån är att prioritera, vatten och avlopp, stöd till utsatta, gator och vägar, grundskola och äldreomsorg. Och det måste ske utan att försämra räddningstjänst, gymnasiet, förskolan och kulturen.

Vid valet 2018 kommer det försämrade resultatet i medborgarenkäten märkas tror Björn Jansson. Men han är inte säker på hur - eftersom den borgerliga oppositionen vill spara med än de röd-gröna. Men missnöje brukar slå hårdast mot den som sitter vid makten.

- De besparingar och förändringar vi gör kommer vara negativa för många. Inget parti kan friskriva sig från att man inte vill spara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".