Hannes Müller och Eva Pettersson sitter på två av Sverigedemokraternas mandat i Regionfullmäktige
Hannes Müller till vänster. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Regionfullmäktige svarar nej på Hannes Müllers fråga om att undvika Gotlands Media

Hör debatten i sammandrag
3:58 min

Regionfullmäktige debatterade pressfrihet, efter en fråga om regionen bör undvika annonsering i och prenumeration på Gotlands Medias produkter.

Det var Hannes Müller, som sitter på en SD-stol men som inte längre är med i partiet, som i en interpellation undrade om inte Region Gotland i möjligaste mån borde undvika annonsering och prenumeration av Gotlands Medias produkter, eftersom de enligt honom har en alltför låg kvalitet i sin nyhetsförmedling och därför skadar samhälls- och debattklimatet.

Men interpellationen fick inte gehör hos någon annan av fullmäktiges ledamöter. Så här sa moderaten Simon Härenstam:

– Vi behöver inte alltid gilla det som skrivs. Vi behöver inte hålla med om beskrivningen i media. Men det är inte det som är poängen. Därför för mig är frågan att vi inte ska ha synpunkter på media en fråga om demokrati och yttrandefrihet. I förlängningen fri press. För om man fullföljer resonemanget du har, kan man fundera på effekten. Vi har många exempel från andra länder, där man just har makthavare som försöker påverka media. Ja, nu får du rätta mig om jag har fel, men jag tolkar din interpellation som att du är missnöjd med Gotlands Media och därför vill dra ut en finansiering i form av annonsintäkter. Det är för mig ett sätt att påverka media. Från Moderaternas håll vill vi ha ett samhälle där man har tryckfrihet och yttrandefrihet. Grunden för det är möjligheten att kritisera dem som har makt och förmedla information till medborgarna.

Hannes Muller försökte förtydliga vad han ville:

– Jag tycker regionen ska ställa någon slags kvalitetsnivå på de nyhetsförmedlingar man prenumererar på till arbetsplatser.

Men han fick inte heller något medhåll från Centerpartiets Lars Thomsson:

– Jag är riktigt orolig för gammelmedias utveckling, om jag ska vara krass. I dag har vi 25 kommuner som inte har daglig nyhetsbevakning. Och ni förstår vart gammelmedia är på väg. Vad får vi då för demokratiskt samhälle? Så vi är lyckligt lottade på Gotland ännu.

Socialdemokraten Hanna Westerén anknöt till att det i år är 250 år sedan den första svenska tryckfrihetsförordningen 1766 och betonade vikten av en fri press.

– I tider av oro där vi känner att fundamentet skakar eller känner att motsättningar byggs upp, är vi ännu mer beroende av en fri press. Som granskar och förmedlar sånt som faktiskt händer. Självklart kan jag som makthavare känna mig missförstådd och felciterad. Det finns massor av sätt att göra upp med det, men inte genom att begränsa den fria pressen. Jag tror, precis som Håkan Onsjö (M) nämnde nyss, att den opartiska median är det viktigaste verktyg vi har för en livaktig demokrati. Jag är otroligt mån om att vi fortsätter värna det.

Hannes Muller själv sa att han kände sig missförstådd av de andra.

– Jag säger så här: Vi ska inte prenumerera till arbetsplatser Gotlands medias tidningar för att de inte är opartiska. De har inte tillräckligt hög kvalitet. Vi ska inte heller prenumerera på Avpixlat, om det fanns något motsvarande på Gotland. Det är viktigt med opartisk nyhetsförmedling och diskutera det, i stället för att prata med darrig röst om 1766. Jag tycker det är botten att missförstå avsiktligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".