Hanna Frank, certifierad hundfysioterapeut och klinikchef på Gotlands Smådjursklinik.
Grand Danoisen Sillen kommer hållas långt borta från julbordet och chokladen i jul, berättar Hanna Frank, certifierad hundfysioterapeut och klinikchef på Gotlands Smådjursklinik. Foto: Sanne Svensson

Håll tassarna borta från buffén i jul

"Lägg inte choklad i klapparna under julgranen"
3:16 min

Julskinka, lussebullar och chokladpraliner – nästan dubbelt så många hundar drabbas av förgiftning under december jämfört med andra månader.

– Många djur blir mer sjuka för att de giftiga sakerna de kan få i sig blir mer lättillgängliga under julen. Vi äter mer godsaker, pyntar med vackra blommor och har presentsnören på julklapparna, säger Hanna Frank, certifierad hundfysioterapeut och klinikchef på Gotlands Smådjursklinik.

Den mörka chokladen är den största anledningen till att hundarna blir sjuka i jul, men det finns en rad andra saker på julbordet som kan vara skadliga för våra fyrbenta vänner.

– Julskinkan är otroligt salt och kan ge hundarna en slags saltförgiftning som de blir väldigt dåliga av. Nötter av olika slag kan fastna i halsen, russin kan skada njurarna och degen kan i stor mängd gaser leda till svår smärta eller i värsta fall en sprucken mage, berättar hon.

Även det traditionella julpyntet kan vara en risk under julen.

– Får katterna i sig mycket av hyacint kan de bli väldigt dåliga av det. Och alla katter tycker att paketsnören är jätte jättespännande och jätteroligt. Men det är också ett jätteproblem om de får i sig det i magen och det fastnar i tarmen. Det kan vara ganska långa bitar de får i sig och då är det mycket tarm som kan skadas, varnar Hanna Frank.

Vad kan man mata sina husdjur med istället för julmat?
– Man kan ju göra hundköttbullar. Tänk bort lök och kryddor och stek bara köttfärsen. Det finns massor man kan göra! Tänk bort kryddor och använd rena produkter så går det mesta bra – och ingen julskinka! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".