Elin Petersson Wallén, Agnes Lehrberger, Elara Sjögren, Carro Ringbom.
Elin Petersson Walléns, Agnes-Lehrbergers, Elara Sjögrens och Carro Ringboms projekt "Mobbad på nätet och IRL" är nominerat till årets förnyelsepris inom Region Gotland. Foto: Jonas Neuman

"Mobbad på nätet och IRL" nominerat till årets förnyelsepris

"Det har varit mycket känslor inblandade – speciellt när man tänker tillbaka på hur det var när man själv var mobbad"
5:08 min

Det är Agens Lehrberg, Elin Petersson Wallen, Carro Ringbom och Elara Coughlin Sjögren, alla fyra unga gotlänningar med erfarenheter av att utsättas för mobbing – både på nätet och i andra sammanhang.

Under projektet "Mobbad på nätet och IRL" har de tillsammans jobbat med att berätta om mobbingen genom föreläsningar och en kortfilm.

Hur känns det att bli uppmärksammade för det ni har gjort ?
– Det känns jätteotroligt.  Jag är superduper glad och jag trodde faktiskt inte att vi skulle bli nominerade. Men nu blev vi det och jag är överlycklig, berättar Agnes Lehrberg.

Vad är det som har hänt här under året?
– Det har varit väldigt mycket arbete, men det har också varit väldigt roligt – mycket känslor har varit inblandade. Speciellt när man tänker tillbaka på hur det var när tiden var som värst när man var mobbad och så där, säger Agens Lehrberg.

Ni har rest runt och hållt föreläsningar både på Gotland och Åland. Hur har det varit?
– Det har varit jättekul. Vi har pratat med olika sjunde- till niondeklassare på högstadieskolor och de har verkligen uppmärksammat vad vi säger. Ofta när någon kommer och föreläser brukar man pilla med annat och så där, men alla lyssnade verkligen och många kände igen sig i det vi berättade, säger Elin Petersson Wallen. 

Hur mycket tror ni att de ni föreläste för kände igen sig i det ni berättade?
– Mycket! Det var några stycken som kom fram och berättade hur de hade blivit uthängda på nätet. Och då rådde jag dem alltid att kontakta en vuxen direkt, och försöka att inte ta åt sig av det – för man är så mycket bättre, säger Agens Lehrberg.

– Det känns skönt att ha kommit vidare i livet själv nu och det känns skönt att få berätta för andra att det kommer bli bättre. Det är okej att inte alltid må bra, men att det aldrig är okej att trycka ner någon annan, säger Elin Petersson Wallen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".