Salongen Brucebo
1 av 4
Salongen Brucebo. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Johanna Pietikäinen
2 av 4
Johanna Pietikäinen. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Brucebo ateljén
3 av 4
Ateljén Brucebo. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Brucebo
4 av 4
Brucebo. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Konstnärshemmet Brucebo visas i jul

"Carolina köpte indiandräkt till William i julklapp"
9:18 min

Konstnärsparet Carolina Benedicks Bruce och William Blair Bruces hem och ateljé från förra sekelskiftet visas i jul.

En indiandräkt i hästskinn, kan det vara något att ge bort i julklapp? Det var i alla fall vad konstnären Carolina Benedicks Bruce gav sin man William Blair Bruce julen 1895. Carolina arbetade mest med skulpturer och akvareller medan hennes make som kom från Kanada skapade monumentala målningar ofta med naturmotiv.

I samband med jul och nyår visas deras konstnärshem strax norr om Visby som idag ägs av Brucebostiftelsen. Huset som först var deras sommarbostad hann inte riktigt bli parets gemensamma året-runt-bostad eftersom William dog 1906, berättar arkivarien och konstvetaren Johanna Pietikäinen.

- De firade ofta jul utomlands i Paris och Rom. I Paris beställde Carolina en renskinka från Sverige en jul.

I husets hjärta ateljén hänger mängder av framförallt Williams konst. Bland annat det monumentala porträttet av hustrun när hon arbetar med en skulptur.

- Det får man säga är Williams mästerverk, säger Johanna Pietkiäinen.

I indianrummet finns montrar med föremål som paret köpt eller bytt till sig av ursprungsbefolkningarna i Kanada och i Lappland. Och så finns då den kanadensiska indiandräkten i hästskinn som Carolina gav William i julklapp i slutet av 1800-talet. Med tillhörande huvudbonad i fjädrar och horn.

De senaste jularna i Sverige har kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige vid förra sekelskiftet uppmärksammats genom SVT-serien Fröken Frimans krig. Själv var Carolina Benedicks Bruce en viktigt del i den kampen.

- Hon var med i gänget som drev rösträttsfrågan. Här på Gotland startade hon förbundet för kvinnlig rösträtt och deltog i de stora kongresserna i Europa.

- Och hon fick ju faktiskt också uppleva rösträtten, säger Johanna Pietikäinen.

Mer om Kultur Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".