Fyrverkerier. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Många negativa till fyrverkerier

"Jag tycker inte om det ur djurens synpunkt"
2:58 min

Fyra av tio svenskar är enligt en gallup negativa till fyrverkerier. Vanligaste motiveringen är att djur blir rädda.

Facebook: Hur viktigt är nyårsfyrverkeri för dig?

Det är försäkringsbolaget If som låtit göra en undersökning, där 3 500 svarat, skriver TT. 39 procent är mycket eller ganska negativa till fyrverkerier. 28 procent som säger sig vara ganska eller mycket positiva.

På frågan varför man inte tycker om fyrverkerier svarar 71 procent  att smällarna skrämmer djur, medan drygt hälften pekar på att människor kan skada sig. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB skadas ungefär 100 personer varje år så allvarligt av raketer att de behöver åka till sjukhus. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på händer och fingrar. Men även huvud och ögon är utsatta.

Färre olyckor senaste åren 

Olyckor med fyrverkerier har dock successivt minskat de senaste åren, eftersom de förr så populära raketerna i stor utsträckning ersatts av fyrverkeritårtor.

-Tårtorna är nummer ett i dag och väldigt säkra. De är stadiga och godkänns bara om de kan stå utan förankring, under förutsättning att underlaget är plant, sa Patrik Jansson, inspektör vid polisens tillståndsenhet i Stockholm, till TT i fjol.

Patrik Janssons främsta råd till användare är att vara försiktig med alkohol och var noga med vilken pjäs du väljer. Tänk på att följa instruktionerna och inte stå för nära byggnader.

Tillstånd för att skjuta

Redan i dag krävs polistillstånd för fyrverkerier i Visby innerstad. Dessutom finns förbud mot fyrverkerier 100 meter från domkyrkan. Det kan man läsa mer om i de lokala ordningsföreskrifterna för Gotland.

För i stort sett hela Visby krävs det tillstånd att använda de asiatiska rislyktor som blivit populära alternativ till fyrverkerier. För rislyktor gäller att om man är tio kilometer från en flygplats (det vill säga i stort sett hela Visby). eller om de far mer än fyra hundra meter upp i luften, måste det finnas tillstånd.

Sedan år 2000 är smällare helt förbjudna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".