Muddermassor i Visby hamn.
1 av 2
Just nu muddras SLottshamnen i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Mats Eriksson.
2 av 2
Hamnchef Mats Eriksson blickar ut över muddringsarbetet. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Slottshamnen i Visby blir djupare – igen

Hamnchefen: Tyvärr så finns det föroreningar.
1:26 min

Stora högar med lera ligger just nu på kajen i Visby. Det är muddermassor från Slottshamnen, som ska återfå sitt forna djup på mellan två och två och en halv meter.

– Det är första gången vi muddrar ordentligt sedan det här byggdes i början på 80-talet, berättar Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson. 

– Och det som är unikt med det här stället, och lite problematiskt, det är att Visbys dagvatten går ut här. Det kommer ju från det, om inte världsberömda så väldigt kända vattenfallet i Palissaderna, går under vägen, och sedan är utloppet här inne i Slottshamnen. 

När dagvattnet – alltså regn- och smältvatten från Visbys gator och torg – rinner ut i Slottshamnen, för det med sig både sand, lera och föroreningar, vilket inneburit att hamnen blivit allt grundare. Och för medlemmarna i Wisby segelsällskap, som arrenderar hamnen, har det att det blivit allt svårare att undvika bottenkänning. 

– Det man gör just nu är att ta upp de massor, sandrester med mera, föroreningar, som har kommit ut via dagvattnet. Tyvärr, ofta i såna här miljöer, så finns det föroreningar. Det kan vara att det har kommit, som i det här fallet, med dagvattnet, det kan vara från gamla bottenfärger med mera på båtar. Så miljön kan vara lite halvaggressiv och därför gör vi alltid, innan man gör såna här åtgärder, ordentliga provtagningar och för en dialog med våra tillsynsmyndigheter, säger Mats Eriksson. 

Muddermassorna som grävs upp från botten läggs på den just nu avspärrade kajen, där de får rinna av sig, innan de körs bort. 

– Det som inte är förorenat, kan vi nyttja till täckning av exempelvis tippar med mera. Och det som är förorenat måste gå ut på deponin på Tofta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".