nätmobbning
Bilden är arrangerad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Råd till dig som blir mobbad på internet

Elza Dunkels: Prata med någon är början till en lösning
0:54 min

Prata med någon, helst en vuxen, är internetforskaren Elza Dunkels första råd till dig som utsatts för hat och hot på internet.

Var tredje ung person har, enligt Friends nätrapport, utsatts för mobbing via mobil, dator eller surfplatta det gångna året. Elza Dunkels, som forskar kring mobbning på internet, säger att det dock är svårt att veta vad siffran står för. Fler kanske vågar anmäla eller berätta om näthatet, eftersom det pratas mer om det. Det gör det mer legitimt att prata om sina egna upplevelser, men behöver inte betyda att nätmobbningen ökat.

– Vi får vara försiktiga när vi tolkar siffrorna, säger Elza Dunkels i P4 Gotland. Det kan vara så att det kommer upp till ytan och då är det lättare att angripa. För mobbning har alltid funnits i skolan.

Vad ger du för råd till dem som blir utsatta?

– Det viktigaste är att prata med någon. Det bästa är om man kan prata med en vuxen. Det är en början till en lösning. Men om man inte vågar det så säg till en kompis. Eller försök ventilera det. Försök få ut det till någon vuxen. Skolan är väldigt duktiga på att ta hand om kränkningar. Där har man stort stöd.

Elza Dunkels tycker att tre huvudsaker man behöver fokusera på, som vuxna kan kommunicera till ett barn:

– Det första är att man ska skydda sig själv. Man har rätt att skydda sig själv mot de här sakerna.

– Man ska också stötta andra. När man ser något ska man ingripa.

– Se till att inte hata själv. Det kan låta väldigt självklart, men på olika sätt kan man bidra till en trevligare miljö genom att inte sprida hat, genom att inte ignorera det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".