Hoppande havsöring Gotland.
1 av 2
Havsöringen står i fokus när Sportfiskarna vill restaurera Kopparsviksbäcken. Foto: Lars Vallin
Lars Vallin
2 av 2
Lars Vallin, Sportfiskarna. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Kopparsviksbäcken i Visby kan få ny sträckning

Sportfiskarnas Lars Vallin: Det ska bli en spännande miljö att besöka.
1:42 min

Ett helt nytt flöde för Kopparsviksbäcken i Visby ska få fler havsöringar att fortplanta sig. Dessutom skapas ett nytt stadsnära rekreationsområde.

Förslaget kommer från organisationen Sportfiskarna, där Lars Vallin är projektledare: 

– Kopparsviksbäcken vill vi restaurera genom att försöka förlänga den sträcka som havsöringen kan leka på. 

Bäcken, som mynnar i havet strax söder om Visby hamn, är trots sin ringa storlek en bra lek- och uppväxtplats för havsöring. Men den kan bli ännu bättre, menar Lars Vallin: 

– Nu är den ju kulverterad. Dels den här kulverten vid den stängda ledningen, den här trumman, den har vi tänkt att vi ska ta bort och göra en öppen fåra i stället, den lilla bit som det går att göra det. Och sen har vi tänkt att vi ska meandra bäcken, alltså gräva om den ut på gräsmattan intill Langska huset, så att man får en längre reproduktionssträcka. Och i den slingan ska vi se till att efterlikna ett naturligt vattendrag så mycket som möjligt, en bäck med stenar och lekmaterial så att fisken kan leka bra där. 

Nu har Sportfiskarna ansökt om LONA-pengar; statliga pengar som delas ut till lokala naturvårdssatsningar. Dels för att ta bort ett vandringshinder i Snoderån i Kvarnåkershamn på södra Gotland, dels för att göra en mer detaljerad projektering av planerna i Kopparsviksbäcken, där man även vill skapa ett stadsnära rekreationsområde. 

– Det ska ju bli ett attraktivt område, att titta på ett fint vattendrag i stadsmiljö, där havsöring faktiskt leker. Så vi har ju planerat en liten vandringsstig intill bäcken, lite parkbänkar, nån liten bro över på nåt ställe, så att det ska bli en spännande och attraktiv miljö för människor att besöka, säger Lars Vallin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".