Grottforskare
1 av 3
Overallerna är egentligen blå på leriga grottforskarna Lars "Lalla" Pettersson och Per Bäckström. Foto: Grottforskarna vid Bryet.
grotthål
2 av 3
Foto: Grottforskarna vid Bryet.
grotthål
3 av 3
Foto: Grottforskarna vid Bryet.

Grottutforskarna på Gotland söker vidare

"Vi har sett att det finns en fortsättning"
2:51 min

De kommande veckorna kommer grottsystemet vid Martebo att kunna utökas, säger två av utforskarna Per Bäckström och Lars "Lalla" Pettersson till P4 Gotland.

De båda intervjuades i samband med att Eftermiddag i P4 Gotland ser tillbaka på året som gått.

Sommaren 2016 kunde P4 Gotland avslöja att en 150 meter lång grotta upptäckts av amatör-speleologer vid Martebo norr om Visby. Nyheten väckte stort intresse, både inom och utom Sveriges gränser.

– Vi hade jobbat med det i ett år, innan Radio Gotland fick reda på det. Vi tänkte att "Javisst, ni kan få göra en intervju, så är det väl bra med det sedan." Men dygnen efter blev det jättemycket publicitet, säger Per Bäckström.

– Men det var ju kul att det blev uppmärksamhet för speleologin, säger Lars "Lalla" Pettersson.

– Sånt här upptäcker man kanske bara en gång i livet. Så sett är det ju jättehäftigt, säger Bäckström. Vi passar på att njuta nu.

Vad händer 2017?

– Då är vi vidare, förbi vattenlåset, säger Per Bäckström. Vi vet att det finns en fortsättning. Det har vi sett redan. Vi ska förbi vattenlåset, så får vi se hur många meter det blir. De 150 meterna kommer att öka ett antal meter de kommande tre veckorna, det vet vi.

– Fast nu jobbar vi oss bakåt i systemet, säger Lars "Lalla" Pettersson om sidogångarna de undersöker just nu.

Hör hela intervjun med Per Bäckström och Lars "Lalla" Pettersson som sändes efter 1530-nyheterna

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".