Dlovan Jama, Lasse Orava, Yousif Xasrow, Abdulla Hosseini och Rahmt Sharifi på Fröjelgården. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Dlovan Jama, Lasse Orava, Yousif Xasrow, Abdulla Hosseini och Rahmt Sharifi på Fröjelgården. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio.

Asylsökande i Fröjel flyttas till Norrland

"Det är väldigt känslosamt"
2:20 min

Stämningen bland de 24 boende på Fröjelgården är både uppgiven och förväntansfull inför flytten till större asylboenden på fastlandet senare i veckan.

Yousif Xasrow från Irak har trivts i Fröjel men är en av de som snart måste flytta.

- Fröjelgården är bra, men Migrationsverket säger att de ska stänga det här boendet den 5 januari. Alla ska flytta.

Abdulla Hosseini från Afghanistan säger att han inte vill flytta till Härnösand, men att Migrationsverket meddelat att det finns för många platser för asylsökande på Gotland och att det är därför han och Yousif och de andra på Fröjelgården snart måste flytta. Under 2016 har färre människor sökt asyl i Sverige och Migrationsverket gör sig av med tusentals platser på tillfälliga asylboenden, bland annat Fröjelgården där Jonas Lutteman är operativt ansvarig.

- Situationen har förändrats radikalt så man förstår att behovet av boendet inte finns kvar. Men jag tyckte såklart att det var väldigt tråkigt. Det är väldigt känslosamt, en tid som är över nu, säger han.

Flera av familjerna med skolbarn som bott på Fröjelgården har redan flyttat till det asylboendet i Klintehamn som drivs av samma ägare. De har ett längre avtal med Migrationsverket så där kan de boende vara kvar åtminstone till i vår.

Men de 24 personer som är kvar på Fröjelgården förbereder sig nu inför flytten till anläggningen vid Pite havsbad och asylboendet Soludden i Härnösand. 

Dlovan Jama som kommer från irakiska Kurdistan tittar på bilder på det som ska bli hans nya hem, ett grått flervåningshus som tidigare varit sjukhem. Han tror ändå att det blir bra, där kommer han och de andra att få självhushåll under sin fortsatta väntan på besked om uppehållstillstånd. Och det har varit svårt med kommunikationerna i Fröjel med få bussturer.

Jonas Lutteman konstaterar att volontärerna runt de boende varit viktiga för att få deras vardag att bli meningsfull. Men han tycker samtidigt att regionen och myndigheter kunde ha gjort mer för att stötta de asylsökande så att de som får uppehållstillstånd ska vilja bosätta sig på Gotland.

- Utan frivilligorganisationerna och de spontana nätverken som uppstått så hade det aldrig gått. Men det borde har funnits en långsiktig plan på politikernivå.

Han tycker att Region Gotland borde ha förenklat processerna för att anställa asylsökande eller ordna praktikplatser. Vården och skolan för de asylsökande tycker han har fungerat bra, men de vuxna har haft för lite att göra.

Snart stänger Fröjelgården som kanske blir vandrarhem till sommaren igen. Men inget är bestämt, säger Jonas Lutteman.

- Vi fokuserar nu på att göra de sista dagarna bra. Vi ska ha ett bra och värdigt avsked.

Relaterat

Mer om Gotlands flyktingmottagande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".