Informationsblad om praktik. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Företagare tagna på sängen över slopad praktik för asylsökande

"Det var som en blixt från klar himmel"
2:50 min

Det är dumt att ställa två grupper mot varann, tycker företagarna Ingela Åkerlund och Torgny Lindgren, om att praktikplatserna för asylsökande försvinner.

Från årsskiftet försvinner de praktikplatser för asylsökande som Migrationsverket skött. Praktiken skulle ge asylsökande bättre kunskaper om och kontakter med arbetsmarknaden och arbetsgivare. Över 13 000 har varit i praktik bara i år.

När det gäller praktikplatser är det nu dags att satsa på den växande skara som fått och kommer att få uppehållstillstånd, säger statssekreteraren vid arbetsmarknadsdepartementet, Anders Kessling, till Ekot.

– När Migrationsverkets handläggningstider minskar så får fler personer uppehållstånd och då behöver vi fler praktikplatser för dem som har uppehållstånd, säger Kessling.

I stället för praktik blir det kurser, information och samordning för åtgärder riktade till asylsökande. Länsstyrelserna och Folkbildningsrådet har fått extrapengar till detta.

Relaterat

Mer om Gotlands flyktingmottagande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".