Björn Palmqvist, Arbetsförmedlingen. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Björn Palmqvist är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

2016 ett toppenår för gotländsk arbetsmarknad

Björn Palmqvist: Det har gått riktigt, riktigt bra för Gotland.
2:04 min

Under 2016 minskade arbetslösheten på Gotland, från drygt 2100 till knappt 1800 arbetslösa personer. Och den positiva utvecklingen spås fortsätta under 2017.

– 2016 har varit ett fantastiskt år för Gotland och Gotlands arbetsmarknad, så skulle jag vilja summera det. Det har gått riktigt, riktigt bra för Gotland, säger Björn Palmqvist, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Visby. 

I slutet av 2016 var 6,4 procent av gotlänningarna arbetslösa. Det är 16 procent färre än för ett år sen. Jämfört med riket ligger den gotländska arbetslösheten en dryg procentenhet under genomsnittet. Men under sommarmånaderna, när besöksnäringen går för fullt, är arbetslösheten ännu lägre. 

– Arbetslösheten sjunker drastiskt till sommaren och under sommaren. Och i somras var det faktiskt så att vi hade lägst arbetslöshet i hela landet. 

Bland de unga under 25 är i dag nästan 12 procent arbetslösa – vilket är betydligt färre än för ett år sen. 

– I dagsläget är strax under 400 ungdomar inskrivna på arbetsförmedlingen, det är faktiskt 200 färre än i början av året, säger Björn Palmqvist. 

Bland utrikes födda ligger arbetslösheten på ungefär 20 procent - men Björn Palmqvist tycker ändå att det har gått väldigt bra för de nyanlända som kommit till ön under det gångna året. Inte minst på grund av besöksnäringen, som kan vara ett första steg in på den svenska arbetsmarknaden.  

– Många får sitt första jobb på grund av den säsongsbetonade arbetsmarknaden vi har här. Och det ger arbetslivserfarenhet, referenser från Sverige, vilket också medför att man får en större chans att etablera sig på arbetsmarknaden över tid. Det ser positivt ut, tycker jag. 

Och som det ser ut nu, kommer den positiva utvecklingen för arbetsmarknaden på Gotland att fortsätta under 2017, tror Björn Palmqvist. 

– Vi har väldigt mycket på gång. Armén etablerar sig, vi har en kryssningskaj som ska byggas, polisen har just anställt ett åttiotal personer på ön, offentlig förvaltning går som aldrig förr. Det ser ljust ut även för 2017, säger Björn Palmqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".