Regionen sålde tomter i strid med avtal

2:19 min

På tre dagar såldes åtta "unika" tomter i Visby, utan annonser i lokaltidningarna. Nu medger regionen att deras egna riktlinjer inte följdes.

Nyligen sålde Region Gotland åtta villatomter vid kvarteret Malajen, på A7-området i östra Visby. Men trots att tomterna beskrevs som "unika" och att köptrycket på förhand bedömdes bli högt såldes alla åtta tomter på tre dagar, utan att några annonser var införda i Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda. Det strider mot avtalet mellan mäklarfirman ERA och regionen om hur försäljningar ska gå till.

Ingen annonsering i pressen

Efter att P4 Gotland synat affären och ställt frågor om den medger regionen att avtalet inte följts till fullo. Roger Möller som jobbar med exploatering och fastighetsfrågor på Region Gotland säger att fel har begåtts.

– -Man har ju då inte annonserat i GA och GT som det står. Det var fel med annonseringen, säger Möller. 

Mäklarfirman ERA har avtal med Region Gotland att de sköta försäljningen av de fastigheter som regionen ska sälja på den öppna marknaden. Affären med de åtta villatomterna har på flera punkter inte skett på det sätt som regionen och mäklarfirman kommit överens om 2014.

I ramavtalet står bland annat att annonsering i lokala dagstidningar, GA och GT ska ingå i marknadsföringen, utöver annonsering på "relevanta annonseringstjänster på internet". Några tomt-annonser var dock aldrig införda i lokaltidningarna.

Slutbjudet efter två dagar

Mäklarfirman såg däremot till att få tomterna omskrivna som en nyhet på redaktionell plats, i nättidningen Hela Gotland, på morgonen onsdagen den 14 december. Men den publiceringen motsvarar inte vad som är avtalat. Nyhetstext är inte "annons". Samma dag, 14 december, lades annonserna ut på Hemnet.

På fredagen 16 december skrevs köpekontrakt för fyra av tomterna. Samma dag kom också slutbud för de resterande fyra. Alla åtta tomter sålda ett par dagar efter att en av mäklarna till Hela Gotland uttryckt att "vi har många på intresselistan, betydligt fler än vad det finns tomter". Av artikeln framgår också "att det säljs tomter i Visby är ovanligt och trycket väntas bli högt". Men faktum är att två av tomterna såldes med bara varsitt bud.

–-Det är kanske en hög prisnivå, säger Roger Möller som förklaring till att buden inte var fler. 

Huvudregeln när det gäller all försäljning av regionens fastigheter (såväl bebyggda som obebyggda) är att den ska ske i konkurrens för att generera högsta möjliga köpeskilling.

Tio miljoner till regionkassan

"När intresset är stort går det fort", är svar som P4 Gotland fått både från regionen och de båda mäklare på ERA som skötte försäljningen. Den ena mäklaren säger: "Det är inte ovanligt att attraktiva fastigheter säljs inom cirka en vecka". Den andra mäklaren säger att "det som nog överraskade oss alla var att vi redan första dagen fick bud på begärt pris eller högre på alla tomterna".

Tomtförsäljningarna gav sammanlagt över tio miljoner kronor till regionens kassa. Att det tillskottet skulle komma före årsskiftet var ett uttalat önskemål, säger Roger Möller.

Mäklarna anser att affären genomförts korrekt enligt avtal med regionen. Men regionen har, efter P4 Gotlands granskning, infört nya rutiner - en checklista - för att säkerställa att alla punkter i avtalet följs.

Nu på politikernas bord

De åtta köpekontrakt som upprättats gäller under förutsättning att de bekräftas av regionstyrelsen, som ännu inte fått det här ärendet på sitt bord. Regionstyrelsens arbetsutskott föreslås (tisdag 14/2) besluta att godkänna dem.

P4 Gotland har velat intervjua mäklare på ERA. Den ene har avböjt, den andre har inte gått att nå för en intervju. I epost till P4 Gotland säger mäklarna att de inte kan se att de gjort något fel eller att något skulle ha gjorts annorlunda för att få ett bättre resultat.

Den här nyheten kom till efter ett lyssnartips. Du kan också tipsa - anonymt om du vill.

Så fort såldes villatomterna

Greta Arvidssons gata kvarteret malajen Visby

14 december:

  • Kl 06:30 Hela Gotland Åtta unika villatomter säljs i Visby
  • Kl 13:22 slutbud Malajen 4 (enda budet)
  • Kl 14:43 slutbud Malajen 2 (två budgivare)
  • Kl 14:59 slutbud Malajen 8 (enda budet)
  • Kl 15:07 slutbud Malajen 9 (två budgivare)

16 december:

  • Klockan 10:47 slutbud Malajen 3 (tre budgivare)
  • Klockan 10:56 slutbud Malajen 5 (två budgivare)
  • Klockan 14:20 slutbud Malajen 6 (två budgivare)
  • Klockan 14:29 slutbud Malajen 7 (två budgivare)

Sammanlagt är det åtta olika budgivare på de åtta tomterna. En av dem får köpa två tomter. Den billigaste tomten såldes för 1 150 000 kronor, den dyraste för 1 450 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista