Skarvar på en sten
1 av 2
En skarv äter i snitt ett halvt kilo fisk om dagen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Karl Lundström och Allan Larsson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Karl Lundström, forskare vid SLU och Anton Larsson, student vid SLU. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Skarv och säl slukar stora mängder fisk

Forskare: Skarven kan svälja stora fiskar hela
2:13 min

När skarvarna kring Gotland fyller sina magar med fisk, är det torsk som dominerar. Det visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som också har undersökt de gotländska sälarnas matvanor.

Och sälarna gillar också torsk, konstaterar Karl Lundström, forskare vid SLU. 

– Det vi kan se är att dieten domineras av strömming, torsk och flundra. 

Hur mycket fisk äter de? 

– Ja, det är höga nivåer av både strömming, torsk och flundra som försvinner ner i sälarnas munnar, ett par hundra ton av varje art ungefär. 

SLU-studenten Allan Larsson har undersökt vad skarven kring Gotland fyller sin mage med. 

– Som det verkar så är det torsk som är vanligast, om man kollar antal kilo, säger han. 

Medan Karl Lundström har analyserat innehållet i gotländskt sälbajs, så har jägmästarstudenten Anton Larsson undersökt spybollar från gotländska skarvkolonier. 

Med sina 8 000 häckande par så är Gotland Sveriges skarvrikaste län, och på sensommaren, när årets ungar kläckts, kan det finnas 40 000 skarvar kring ön. Som var och en äter ett halvt kilo fisk om dagen. 

En grov uppskattning, som Karl Lundström gör, är att skarven kring Gotland äter ungefär 4 000 ton fisk om året. Det är mer än det gotländska trålfisket efter strömming, som landar ungefär 3000 ton – och åtskilligt mer än det småskaliga gotländska fisket efter flundra och torsk.

Och det är inga små fiskar som skarven äter, berättar Anton Larsson. 

– De kan svälja ganska stora fiskar. Nästan upp emot 50 centimeter kan de nog bli, och de kan svälja dem hela. Jag har tagit fram en medelstorlek på torsk, till exempel, och den ligger på trettio centimeter och väger drygt tre hekto, säger han.  

Nu hoppas Karl Lundström att deras studier, vars resultat nu ska sammanställas, kommer att finnas med när ansvariga myndigheter fattar beslut om hur våra fiskbestånd ska förvaltas. Precis som människans påverkan, bör även sälens och skarvens påverkan vägas in. 

– Jag tycker själv att det är en förutsättning för en ekosystembaserad fiskeförvaltning, att man tar fram underlag om två så här vanliga fiskätare som nu finns i Östersjön, säger Karl Lundström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".