Försvaret förbereder luftvärn på Gotland

1:01 min

Partierna som står bakom den nuvarande försvarspolitiska inriktningen 2016-2020 har kommit överens om att höja försvarsanslaget för i år. Försvarsmakten får ytterligare 500 miljoner kronor 2017, meddelar försvarsministern.

Konflikten i Östersjöområdet har försämrats över tid, enligt försvarsminister Peter Hultqvist – som dock inte vill gå in på om det läget har försämrats sedan höstbudgeten. Tillskott i tilläggsbudgetar på våren brukar vara föranledda av att situationen förändrats sedan höstbudgeten.

– Det här är en viktig säkerhetspolitisk signal. Vi utvecklar nuvarande verksamhet lite snabbare, säger han.

Av de 500 miljonerna går omkring 20 procent till totalförsvaret, resten till det militära försvaret, enligt försvarsministern. En del är engångstillskott, annat går in i ordinarie ramar. Någon precisering görs inte nu.

– Vi är överrens om att öka den militära förmågan och totalförsvarsförmågan redan under innevarande år. Kommuner, landsting och länsstyrelser får ökade resurser för att intensifiera planeringen, förhöjd beredskap och ytterst krig inom ramen för en sammanhållen totalförsvarsplanering från och med 2017. Det är sammanlagt 75 miljoner kronor vi kommer att satsa på det, berättar han.

Försvarsministern går inte in i detalj på hur pengarna ska fördelas; men det handlar bland annat om ökad numerär, ökad anskaffning av reservdelar och materielanskaffning, IT-säkerhet och cyberhot.

Partierna är också överens om att det behövs mer pengar 2018, men hur mycket anges inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista