Kritik mot släckningsinsats vid villabrand i Väte

2:17 min

Ägaren till ett nedbrunnet hus i Väte undrar varför brandmännen inte bytte släckningstaktik, när den de valde först inte hade effekt.

Husägaren Nina Morge är upprörd över beslutet att låta fastigheten brinna ned.

– De borde rimligtvis ha klarat upp det. Men vi får ju ingen förklaring till varför de "klumpade till det", säger Nina Morge, med röst som inte riktigt bär. 

De båda vänner som Nina hade lånat ut huset till hade gått och lagt sig och sov när de på natten mot den 7 januari väcktes av brandvarnarna. Det var rökfyllt på övervåningen och det brann i innertaket på bottenvåningen i anslutning till skorstenen. Sannolikt var det en soteld i skorstenen som hade spridit sig till bjälklaget.

Vid Sorby i Väte reser sig nu ett par skorstensstockar ur askhögen - på platsen där det fram till Trettondedag jul stod ett hus.

P4 Gotland har läst insatsrapporten efter branden och där framgår att det här var en släckning, där den valda taktiken inte funkade.

I Räddningstjänstens insatsrapport står att annan släckteknik borde ha prövats. Det nämns även att större håltagning invändigt i bjälklaget kanske hade gett en bild av hur långt branden spridit sig. Det står i rapporten att värmekamera användes inifrån och utifrån som hjälpmedel men brandmännen såg inget med den. Branden hade spridit sig till en kattvind, men det visste inte brandmännen då.

Till slut såg de att plåten på taket börjar bli röd. Då påbörjade de skärsläckning utifrån; punkterade taket men det vatten de sköt in gav dålig effekt och hamnade i rummet istället för i brandhärden.

– Är det någon slags försöksverksamhet, undrar Nina Morge.

Hon syftar på att det slutar med en totalförstörd villa, fast över 20 brandmän larmades till platsen från olika stationer runt om på ön. De drabbades försäkringsbolag bedömer att det borde ha kunnat stanna på en 50 000-100 000 kronors skada om släckningsarbetet gått som det skulle. I stället väntas återuppbyggnadskostnaden bli minst 2,5 miljoner.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista