Kitesurfare och länsstyrelsen oense om fågelskyddsområde

4:00 min

Kiteförbud rör upp känslor hos surfare men länsstyrelsen står på sig och menar att ett förbud är viktigt för att skydda fåglarna i området norr om Klintehamn.

Mellan den 15 mars och den 30 juni råder det förbud mot kitesurfing vid naturreservatet Vivesholm. Carl Ewald har kitesurfing som sin främsta hobby och gillar inte förbudet.

– Någonstans tycker vi då från kiteföreningen att det är väldigt pin pointat just mot kitesurfarna att det är vi som inte får ha tillträde till området. Däremot sägs det ju inget om skärmflygning eller fallskärmshoppning här, säger han.

– Det är en rimlig invändning. Men när vi utformar föreskrifter görs det för att kunna tillgodose syftet med ett naturreservat. Och då får man ju titta på de verksamheter som finns va. Kitesurfingen är en realitet. Den finns här. Vi kan alltså inte förbjuda allting tänkbart utan det är de pågående verksamheterna som man då möjligen kan begränsa för att tillgodose syftet. Och det här är ju inget totalstopp, utan det handlar om ett temporärt stopp under den absolut mest känsliga häckningsperioden då fåglarna ska få ut sina ungar, säger Magnus Martinsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista