Fanny Ringbom och Tilda Knutas
Fanny Ringbom och Tilda Knutas, årskurs 9 på Solbergaskolan gjorde det ordinarie svenskaprovet i morse. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio.

Niondeklassare om nationella provet som läckte på sociala medier

"Det är rätt orättvist att vissa har sett uppgiften"
2:21 min

I går slog Skolverket larm om att årets nationella prov för årskurs 9 hade läckt – ett dygn innan det skulle genomföras.

Det rör sig om del C i svenska där eleverna ska skriva en uppsats, och det var ämnena som eleverna fick välja mellan att skriva om som har läckt ut. Det var inget prov där man kunde ta reda på konkreta svar.

– Men det är rätt orättvist att vissa har sett uppgiften och andra inte, säger Fanny Ringbom som går i årskurs 9 på Solbergaskolan; och som gjorde provet i morse.

Någon ska ha kommit över provet och fotograferat det och sedan spridit det vidare via sociala medier. I morse var det upp till rektorerna på respektive skola att bestämma om man skulle använda sig av ett ersättningsprov som skickats ut till skolorna tillsammans med det ordinarie provet.

Hade ni själva sett läckan innan dagens prov på sociala medier?
– Nej jag hade ingen aning om det här, fick veta i morse, säger Tilda Knutas, årskurs 9 på Solbergaskolan.

Det är fortfarande oklart hur provet kunde läcka. Enligt Skolverket handlar det troligtvis om ett "mänskligt misstag".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".