Amerikanska Science uppmärksammar gotländsk forskningsstrid

Den amerikanska vetenskapliga tidskriften Science uppmärksammar nu anklagelserna om forskningsfusk vid forskningsstationen i Ar på norra Gotland.

Redan våren 2015 rapporterade P4 Gotland om forskaren Oona Lönnstedt som då var på plats vid forskningsstationen i Ar, för att studera hur fiskyngel påverkas av de mikroskopiskt små plastpartiklar som blivit allt vanligare i våra hav. Resultaten var alarmerande, men studien, som senare publicerades i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science, har anmälts för forskningsfusk av en grupp kollegor som hävdar att Lönnstedt inte kan ha utfört de försök hon beskriver i studien.

En utredning som tillsattes av Uppsala universitet, som ansvarar för stationen i Ar, friade Lönnstedt och hennes handledare Peter Eklöv. Men en annan utredning, tillsatt av Centrala etikprövningsnämnden, konstaterade att det finns många outredda frågetecken kring studien. Nu är det upp till centrala etikprövningsnämnden att ta ställning till anmälan, vilket man ännu inte har gjort.

I artikeln i Science, som publicerades under tisdagen, dras paralleller till den stora skandalen kring Paolo Macchiarini vid Karolinska, och frågor ställs kring de svenska universitetens förmåga att utreda anklagelser om forskningsfusk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista