I stort blont lockigt hår tittar Merit Hemmingsson in i kameran genom guldfärgade tunna metallbågade glasögon.
Merit Hemmingsson har hållit på i 45 år och tycker det är lika kul än. Ikväll spelar hon på jazzklubben. Fast har egentligen en lite kluven inställning till det här med jazz. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Hör Merit Hemmingson om när hon tog plats i Swedish Music Hall of Fame

"Tårarna rann ju såklart"
1:09 min

Jämtländskan Merit Hemmingson bor numera på Gotland och nu är hon också officiellt med i Swedish Music Hall of Fame.

Juryns motivering: " Få musiker har förmågan att vara avantgarde och folkliga på samma gång. För detta krävs en egen ton och förtroende för publiken och Merit Hemmingson har begåvats med båda. Under 60-talet lirade hon på Nalen och bildade damorkester med fyra afroamerikanska jazzkatter, men det stora pionjärskapet föddes då hon förälskade sig - i Hammond B3.

Genom att tolka befintlig folkmusik på ett så oprövat instrument som hammondorgeln väckte Merit Hemmingson liv i vårt kulturarv. Med sina moderna arrangemang tillgängliggjorde hon en musiktradition som för den breda allmänheten hade legat i träda. Under 70-talet spelades hennes version av Jämtländsk brudmarsch på radio var och varannan dag och guldskivorna radade upp sig.

I dag är Merit Hemmingson inspirationskälla för artister som Annika Norlin, Salla Salazar och Ola Salo.

2016 kom hennes första skiva med eget material; en ny erfarenhet på Merit-listan."

Relaterat

Mer om Kultur Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".