Erik Skagerfält.
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Erik Skagerfält på Gotlandsmusiken får nyskriven musik som pris

"Jag kommer beställa det till Gotlandsmusiken - ingen diskussion om det"
4:06 min

Tubaisten Erik Skagerfält får priset Musikens Möjliggörare - ett nyskrivet stycke för 50 000 kronor av Föreningen Svenska Tonsättare.

Erik Skagerfält tror att han får priset för att Gotlandsmusiken gjort många beställningsverk och för att de spelat mycket nyskriven musik som skapats på Tonsättarskolan i Visby, och där har han varit inblandad och pådrivande.

– Vi har en tradition vi står på, men den måste utvecklas hela tiden. Det gör man genom att spela nutida musik, och också att tonsättarna får en möjlighet att få den framförd, och det är väl det jag fått priset för, säger Erik Skagerfält.

Priset är ett nyskrivet verk till ett värde av 50 000 kronor, vad kommer du att välja?

– Inte en aning! Men jag har idéer. Jag kommer ju beställa det till Gotlandsmusiken - det är ingen diskussion om det, säger han.

För pengarna kan en tonsättare arbeta omkring 1,5 månad.

– Det blir inte så många minuter för 50 000 men det brukar bli bra, säger Erik Skagerfält.

Priset Musikens Möjliggörare delas ut av Föreningen Svenska Tonsättare med följande motivering:

"Sällan har beteckningen "eldsjäl" passat bättre än på GotlandsMusikens producent och tillika tubaist, Erik Skagerfält. Träget och oegennyttigt, med en aldrig sinande entusiasm, har Erik lotsat sina gotska pipeblåsare genom eld och vatten i projekt efter projekt, det ena mer hisnande och oförutsägbart än det andra, och med stor framgång såväl konstnärligt som publikt. En Musikens Möjliggörare ska just möjliggöra musik, därför är det med stor glädje som priset detta år överlämnas till just Erik Skagerfält."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".