Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ABF Gotland bjöd anställda på Mallorcaresa

Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 05.00
Maria Björkman: en satsning i hälsa gör dig till en bättre medarbetare.
2:54 min
Maria Björkman är chef för ABF Gotland samt socialdemokratisk ordförande i socialnämnden.
Maria Björkman är chef för ABF Gotland samt socialdemokratisk ordförande i socialnämnden. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Det låter mer som en rekreationsresa, tycker Skatteverkets rättslige expert när han hör om hälsoresan med yogapass, vinmingel och jobbprat på poolkanten.

Studieförbundet ABF Gotland, som under senare år gått med miljoner i underskott, bjöd nyligen sina anställda på en hälsoresa till Mallorca, med fokus på kost och kvinnliga hormoner. Men frågan är om en hälsoresa med yogapass, vinmingel och jobbprat på poolkanten är förenlig med Skatteverkets regler, som säger att en studieresa på ett tydligt sätt ska vara kopplad till arbetet. 

– Det är kopplat till välmående, så kan man väl säga. Det är klart att det inte är kopplat till mitt kontorsarbete här på ABF, men det är kopplat till att vi ska må bra och hålla länge. Och sen var det ju föreläsningar som väckte nya idéer kring verksamhet åt oss. 

Det säger Maria Björkman, som förutom att hon är socialdemokratisk ordförande i Region Gotlands socialnämnd, även är chef för studieförbundet ABF på Gotland, vars kurser och studiecirklar till största delen finansieras med skattepengar. Och det var i rollen som ABF-chef som hon och två kollegor nyligen reste till Mallorca, på en veckolång hälsoresa. 

– En satsning i hälsa, som gör att du växer som person, gör ju dig till en bättre medarbetare i längden också, säger hon. 

Resan bekostades av ABF, som de senaste åren gått med många miljoner i underskott, och 2015 tvingades halvera sin personalstyrka. Enligt Maria Björkman handlar resan om kompetensutveckling. Men eftersom de inte ansåg att de behövde någon utveckling inom sina jobb, satsade de i stället på personlig utveckling. 

Yngve Gripple är rättslig expert på Skatteverket: 

– Arbetsgivaren kan erbjuda motion och friskvård via friskvårdsbidrag. Men då handlar det om enklare aktiviteter med motion och friskvård, på arbetsorten eller hemorten. Man kan inte skicka i väg anställda, även om de mår jättebra av det. Då kan det bli en skattepliktig förmån. 

Att arbetsgivaren skulle gagnas av att de anställda mår bra och därmed kan prestera bättre, håller inte som argument. 

– Ett sånt allmänt syfte räcker inte för att det ska kunna vara en skattefri resa, säger Yngve Gripple. 

Minst sex timmar om dagen – eller 30 timmar i veckan – ska läggas på arbete för att det ska räknas som en avdragsgill studieresa. 

När Maria Björkman berättar om resan på sin blogg, kallar hon den för en kombinerad utbildnings-, jobb-, hälso- och vänskapsresa. Mellan föreläsningar om kost, kvinnliga hormoner och yogapass har det "varit några timmar, som vi mestadels ägnat åt vårt eget arbete vi haft med oss". Och på frågan om hur mycket tid de ägnat åt egentligt arbete, svarar hon: 

– Varje eftermiddag, kan man säga. Mellan lunch och femtiden, fyra- femtiden sådär. Halva dagar ungefär. 

En av dagarna tog de ledigt, och i övrigt har arbetspassen, skriver Maria Björkman, ömsom skett på poolkanten, ömsom på en uteservering i solen. Ibland ackompanjerad av en god lunch och en kall öl. 

– Det låter väl inte som tjänstgöring som motiverar en sån resa, säger Yngve Gripple. Det låter mer som vanlig rekreation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".